Rusia comasează tehnică militară în Crimeea pentru a bloca accesul complet în peninsulă

  • 14 Ianuarie 2019 13:47
Rusia comasează tehnică militară în Crimeea pentru a bloca accesul complet în peninsulă

Moscova concentrează tehnică militară în Crimeea pentru a bloca complet accesul în peninsula anexată în martie 2014 nu numai pentru potențialii adversari militari, ci și pentru organizațiile umanitare, experți internaționali sau misiuni de monitorizare, a declarat luni ministrul ucrainean pentru teritoriile temporar ocupate, Vadim Cernâș, citat de agențiile de presă locale UNN și LB.

'Vedem militarizare, restricții de acces, o amenințare (sporită) militară și știm că, în orice condiții, Rusia va influența traficul navelor (ucrainene) în porturile Mariupol și Berdiansk' de la Marea Azov, a afirmat același responsabil, exprimând totodată preocuparea Kievului față de desfășurarea în Crimeea a patru batalioane de rachete mobile sol-aer S-400 Triumf, destinate interceptării la mare distanță a rachetelor balistice și de croazieră, a bombardierelor strategice și a altor tipuri de avioane, dar și atacării țintelor terestre.

Potrivit ministrului ucrainean, Rusia dispune de un 'factor fizic puternic pe care îl folosește pentru acest blocaj'. 'În teoria militară, aceasta este așa-numita zonă care nu poate fi atinsă nici din văzduh, nici de pe mare, nici de pe uscat. De aceea, Moscova folosește o componentă militară extinsă pentru a restricționa accesul nu numai în fața unor potențiali adversari pe plan militar, ci și a organizațiilor umanitare, experților internaționali, misiunilor de monitorizare etc', a insistat responsabilul de la Kiev.

În contextul acestei politici a Rusiei, Ucraina dezvoltă în prezent o logistică alternativă pentru regiunea Mării Azov și regiunile sale din estul țării (Lugansk și Donețk), a adăugat el.

După instalarea celui de-al patrulea batalion de sisteme antiaeriene moderne S-400 Triumf la Djankoi (în nordul Crimeii), Moscova a anunțat că peninsula este 'apărată complet în eventualitatea unui atac aerian'.

Celelalte trei batalioane de S-400 Triumf - cu o rază de interceptare a țintelor aeriene de 400 de km la o înălțime de până la 30 de km - sunt amplasate în împrejurimile localității Evpatoria, Feodosia și Sevastopol din peninsulă.

Relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au înrăutățit la sfârșitul lunii noiembrie după incidentul naval din Marea Neagră, când trei nave militare ucrainene au fost sechestrate cu forța, iar echipajele lor capturate, în apropiere de strâmtoarea Kerci de către gărzile de coastă ruse sub pretextul că ar fi încălcat apele teritoriale ruse.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău