Rusia cere Ucrainei să inițieze negocieri directe cu rebelii din Donbas

  • 13 Noiembrie 2019 15:16
Rusia cere Ucrainei să inițieze negocieri directe cu rebelii din Donbas

Reprezentanții Rusiei la discuțiile de pace de la Minsk au cerut Ucrainei să înceapă negocieri directe cu cele două republici separatiste din Donbas și să prelungească valabilitatea legii privind statutul special al acestei zone est-ucrainene.

Potrivit Hromadske TV, o declarație în acest sens a fost făcută, marți, de către reprezentantul autorizat al Federației Ruse în Grupul trilateral de contact de la Minsk, Boris Grîzlov. Potrivit acestuia, delegația rusă a atras atenția asupra faptului că actuala lege privind statutul special al Donbasului este valabilă până la 31 decembrie 2019.

"Delegația rusă a solicitat Kievului să asigure continuitate pentru această lege, precum și să inițieze un dialog cu reprezentanții Donbasului din subgrupul politic cu privire la modificările aduse acestei legi necesare punerii în aplicare a formulei Steinmeier, urmând ca, ulterior, aceste modificări să fie coordonate în cadrul Grupului trilateral de contact" - a explicat Boris Grîzlov.

Potrivit reprezentantului rus, "pentru instituirea deplină a statutului special (pentru Donbas, n.red), este necesar ca acest lucru să fie trecut în Constituția Ucrainei". Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că va exista o nouă lege privind statutul special al Donbasului, însă a asigurat că acest statut nu va fi trecut și în Constituția Ucrainei. Legea ucraineană privind procedura specială de acordare a unei autonomii locale pentru anumite zone din regiunile estice Donețk și Luhansk a fost adoptată de Parlamentul de la Kiev în 2015 și a fost prelungită de mai multe ori, însă nu a fost aplicată niciodată - subliniază Hromadske TV.

Această lege stabilește că procedura specială de autoguvernare locală în regiunile Donețk și Luhansk este implementată exclusiv de către autoritățile din teritoriu, alese în cadrul unui scrutin care ar urma să fie organizat anticipat. Articolul 10 din legea respectivă stabilește și o serie de condiții pentru ca în teritoriul ocupat să poată fi organizate alegeri locale: retragerea grupărilor armate ilegale, asigurarea exercitării dreptului de vot, neadmiterea interferențelor ilegale în procesul electoral, respectarea principiilor pluralismului politic și a libertății de a desfășura acțiuni specifice campaniilor electorale.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău