Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema sabotajului asupra gazoductelor Nord Stream

  • 16 Februarie 2023 08:00
Rusia cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema sabotajului asupra gazoductelor Nord Stream

Rusia va cere convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre sabotajul comis în luna septembrie asupra gazoductelor Nord Stream, a anunțat miercuri, 15 februarie, misiunea rusă pe lângă ONU, potrivit agenției RIA, citată de Agerpres.

Explozii survenite atunci au avariat și scos din funcțiune cele două gazoducte care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Conducta Nord Stream 2 nu fusese folosită niciodată, întrucât sancțiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar conducta Nord Stream 1 era la acel moment oprită temporar de Moscova sub pretextul unor lucrări de mentenanță.

În timp ce Germania, Danemarca și Suedia, statele prin a căror zonă economică exclusivă trec gazoductele Nord Stream nu au elucidat cauza exploziilor - într-o dezbatere în parlamentul german opoziția a acuzat guvernul cancelarului Olaf Scholz că nici nu face eforturi în anchetă -, Rusia a acuzat SUA că se află în spatele exploziilor, argumentând că Washingtonul avea interesul ca fluxul de gaze prin acele conducte să înceteze pentru a putea exporta mai multe gaze naturale lichefiate și a reduce legăturile Rusiei cu Europa.

Această teorie a fost susținută săptămâna trecută de jurnalistul american de investigație Seymour Hersh, care a scris pe blogul său că scafandri ai US Navy, ajutați de Norvegia, au plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în luna iunie și le-au declanșat trei luni mai târziu.

Casa Albă a catalogat afirmațiile jurnalistului drept "total false" și "pură ficțiune".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău