Rusia cere eliminarea sancțiunilor SUA în schimbul continuării participării la Stația Spațială Internațională

  • 07 Iunie 2021 18:39
Rusia cere eliminarea sancțiunilor SUA în schimbul continuării participării la Stația Spațială Internațională

Moscova vrea ca SUA să ridice sancțiunile împotriva companiilor rusești în schimbul continuării participării sale la Stația Spațială Internațională (ISS) și după 2025.

"Fie cooperăm, și atunci sancțiunile trebuie retrase imediat, fie Rusia se va baza pe propria stație spațială", a declarat luni șeful agenției spațiale rusești Roskosmos, Dmitri Rogozin, conform agenției de presă Interfax, preluată de DPA, scrie AGERPRES.

Moscova a pus sub semnul întrebării recent continuarea participării sale la administrarea ISS, veche de 20 de ani, și după 2025.

Rogozin a declarat în aprilie că Rusia a început să își construiască propria stație spațială.

Mai multe companii spațiale rusești sunt vizate de sancțiuni din partea SUA, impuse din cauza sprijinului Moscovei pentru separatiștii ucraineni.

Departamentul american al Apărării a anunțat la rândul său că nu mai vrea să folosească rachete rusești pentru lansarea de sateliți.

Roskosmos a acuzat de asemenea faptul că sancțiunile duc la scăderea cotei companiilor rusești pe piața internațională.

În cadrul unei audieri în Duma de Stat, Rogozin a avertizat că, în cazul în care Washingtonul își menține sancțiunile, atunci va fi responsabil de retragerea Rusiei din ISS.

El a mai spus că Rusia vrea să ia o decizie privind viitorul ISS numai după ce SUA renunță la sancțiuni.

Rogozin a adăugat de asemenea că Rusia a început deja construirea unui prim segment al unei stații spațiale și că grupul Energia, constructor de rachete, va pregăti o lansare în patru ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău