Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza legii privind statutul limbii ucrainene

  • 18 Mai 2019 15:32
Rusia cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU, din cauza legii privind statutul limbii ucrainene

Delegația Federației Ruse la ONU a cerut președintelui Consiliului de Securitate al organizației să convoace o reuniune în legătură cu adoptarea de către Parlamentul de la Kiev a Legii privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina, a anunțat șeful Misiunii Permanente a Ucrainei la ONU, Oleg Nikolenko.

Potrivit diplomatului ucrainea, reuniunea respectivă ar putea avea loc lunea viitoare, decizia privind data și ora ședinței urmând să fie aprobată de președintele Consiliului, transmite rbc.ua

"Nu are niciun rost să comentăm acest apel absurd al delegației ruse, care a surprins nu numai Ucraina. Funcționarea limbii ucrainene în Ucraina nu amenință în niciun fel pacea și securitatea internațională, a cărei menținere este sarcina Consiliului de Securitate al ONU. Aceasta lege este o chestiune a noastră internă, pe care Kremlinul încearcă să o politizeze", a comentat reprezentantul Ucrainei la ONU.

Amintim că președintele în exercițiu al Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat, miercuri, Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat, adoptată de Parlamentul de la Kiev pe 25 aprilie, după mai bine de șase luni de dezbateri și examinarea a peste două mii de amendamente.

"Prin promulgarea Legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, facem unul dintre principalele demersuri pentru păstrarea statalității ucrainene. Limba este fundamentul pe care sunt construite națiunea și statul. Subliniez că această lege nu afectează în vreun fel nicio limbă a minorităților naționale care trăiesc în Ucraina. Am încercat să luăm în considerare punctele de vedere ale tuturor părților interesate. Singura opinie pe care nu am intenționat să o luăm în calcul a fost cea a Moscovei. Moscova să se ocupe de limba rusă. Noi pur și simplu le-am acordat ucrainenilor dreptul de a asculta melodii ucrainene, de a viziona filme ucrainene, de a citi cărți ucrainene. Pentru că oamenii tind să facă acest lucru. Limba ucraineană este la modă. Nu este la modă, însă, să nu cunoști limba ucraineană", a declarat Poroșenko, după promulgarea legii care consolidează statutul limbii ucrainene ca limbă de stat în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău