Rusia caută să pătrundă pe piețele de cereale controlate tradițional de Uniunea Europeană și SUA

  • 25 Noiembrie 2018 13:55
Rusia caută să pătrundă pe piețele de cereale controlate tradițional de Uniunea Europeană și SUA

Rusia, deja cel mai mare exportator mondial de grâu, și-a propus să acapareze noi cote de piață de la Uniunea Europeană și SUA prin pătrunderea pe piețele unde tradițional a avut dificultăți, informează Reuters.

În cazul în care campaniile de marketing pe care le derulează în Irak, Arabia Saudită și Algeria vor avea succes, Rusia își va consolida poziția pe piața grâului din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Potrivit traderilor, prețul este din ce în ce mai mult factorul decisiv care asigură încheierea unor contracte de export, având în vedere problemele economice provocate, parțial, de scăderea prețului petrolului. Ieftinirea petrolului este un avantaj pentru Rusia deoarece menține prețul grâului rusesc la un nivel scăzut în dolari.

"În condițiile în care prețul petrolului rămâne la un nivel scăzut, țările arabe se întreabă de ce plătesc milioane de dolari în plus pentru necesarul lor de importuri de grâu. Dacă se va ajunge la un război al prețurilor, mă aștept ca grâul rusesc să câștige cea mai mare cotă din piețele care se vor deschide pentru cerealele rusești", a declarat un trader german.

Irakul, un important cumpărător de cereale din Orientul Mijlociu și un client tradițional al SUA, vrea să permită și grâului rusesc să participe la licitațiile organizate de autoritatea de stat, a declarat recent noul ministru irakian al Comerțului, Mohammed Hashim al-Aani.

Negocierile pentru a permite accesul grâului rusesc pe piața din Irak durează de doi ani dar nu s-au finalizat din cauza modificărilor frecvente ale echipei de negociatori irakieni, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea discuțiilor. "Sperăm că situația se va schimba odată cu numirea uni nou ministru al Comerțului, care a anunțat deja că va trimite o delegație pentru a analiza grâul rusesc în luna decembrie", a adăugat sursa, apreciind că livrările din Rusia ar putea să înceapă anul următor.

Traderii subliniază că un subiect central în cursul negocierilor îl reprezintă criteriile de calitate. Grâul rusesc nu are un conținut suficient de gluten pentru a-i satisface pe importatorii irakieni, dar este cu 10 până la 12 dolari pe tonă mai ieftin decât grâul american. "Va trebui să ofere un avantaj în termeni de calitate sau finanțare pentru ca SUA să câștige contracte", a declarat un trader american de cereale.

Chiar dacă prețul și calitatea sunt aspecte importante în cursul negocierilor, politica joacă și ea un rol, deseori țările dând prioritate relațiilor comerciale cu aliații.

Traderii americani se plâng de faptul că grâul american este mult prea scump pentru piețele din Orientul Mijlociu și Africa. Costurile ridicate cu transportul feroviar precum și un mecanism denumit variable storage rate (VSR) generează un preț al grâului american mai mare decât cel al grâului rusesc. În schimb, Rusia este pe cale să își extindă capacitățile portuare cu 25 milioane tone și vrea ca în 2022, cu doi ani mai devreme decât se preconiza, să ajungă la o capacitate de export de 77,7 milioane tone de cereale.

În timp ce succesul grâului rusesc pe piețele din Irak și Nigeria ar fi o lovitură pentru SUA, expansiunea sa pe piețele din Algeria și Arabia saudită ar fi o lovitură serioasă pentru grâul din Uniunea Europeană.

"Intrarea Rusiei pe piața din Algeria ar fi un adevărat cutremur. UE, în special Franța, domină încă vânzările de grâu pe acea piață pentru că Rusia nu poate participa la licitații iar concurența venită din Rusia ar fi un pericol grav pentru UE" a declarat un alt trader. "Același lucru este valabil pentru piața din Arabia Saudită, care este vitală pentru Germania, Polonia și țările baltice", a adăugat traderul.

Deocamdată grâul rusesc nu poate participa la licitațiile internaționale din Algeria, unul din cei mai mari importatori mondiali de grâu, pentru că nu îndeplinește criteriile privind pagubele provocate de insecte. De asemenea, în prezent Rusia nu poate lua parte la licitațiile de achiziție de grâu organizate în Arabia Saudită din cauza criteriilor de calitate ale acestei țări.

În sezonul 2017/2018, Rusia a exportat o cantitate record de 52,4 milioane tone de cereale, în creștere cu 47% în ritm anual, din care 40,5 milioane tone de grâu. În sezonul curent exporturile sunt preconizate să se situeze între 38 și 39 milioane tone. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău