Rusia | Câteva sute de medici cer ca opozantului Aleksei Navalnîi să i se acorde asistență medicală în închisoare

  • 30 Martie 2021 18:36
Rusia | Câteva sute de medici cer ca opozantului Aleksei Navalnîi să i se acorde asistență medicală în închisoare

Circa 500 de medici și-au pus deja semnătura pe o petiție care cere Kremlinului și Serviciului penitenciar rus ca opozantului Aleksei Navalnîi să i se acorde în mod urgent asistența medicală necesară, după ce acesta a relatat despre deteriorarea stării sale de sănătate de când a intrat în închisoare, potrivit agenției de presă EFE și canalului tv independent rusesc Dojdi.

'Cerem Serviciului penitenciar, tuturor structurilor competente și liderilor politici ai țării să se ocupe imediat de această situație', se menționează în petiție, o inițiativă a lui Andrei Biljio, renumit caricaturist rus, fost medic psihiatru.

Medicii, care precizează că nu pot rămâne indiferenți, în timp ce o 'persoană suferă sub ochii noștri', consideră că autoritățile trebuie 'să creeze condiții pentru normalizarea stării de sănătate a lui Navalnîi'.

Ei apreciază că agravarea stării de sănătate ar putea avea drept cauză 'atât complicații survenite în urma otrăvirii (cu agentul neurotoxic Noviciok) în luna august, cât și noi boli în cadrul unui proces de reabilitare neterminat'.

'Există posibilitatea ca, lăsând pacientul, în acest caz, fără ajutor, inclusiv chirurgical, situația sa să ducă la apariția unor sechele grave, care ar putea conduce la pierderea ireversibilă, parțială sau totală a funcțiilor extremităților inferioare', avertizează ei.

Petiția subliniază că 'a lăsa o persoană care suferă dureri acute după gratii fără măsuri anestezice adecvate poate reprezenta nu numai o încălcare a drepturilor acesteia, ci, în mod direct, tortură'.

Medicii, care consideră că Navalnîi nu ar trebui să se afle în închisoare, cer din 'motive umanitare' ca opozantul să fie examinat de medici în care el să aibă încredere și recomandă, de asemenea, prezența unor specialiști germani de la clinica Charite din Berlin care l-au tratat pe Navalnîi în august.

Opozantul rus, care ispășește o sentință de doi ani și jumătate de închisoare, a denunțat săptămâna trecută că autoritățile penitenciare au ignorat solicitările sale insistente de a fi examinat de un medic independent pentru o 'durere acută la spate', care s-a răspândit la piciorul drept și îl împiedică să meargă.

Între altele, Navalnîi i-a acuzat pe responsabilii închisorii de tortură 'prin privare de somn', trezindu-l din oră în oră în fiecare noapte.

'Consider că înrăutățirea stării mele de sănătate este o consecință directă a acțiunii și inacțiunii oficialilor serviciului penitenciar care în mod deliberat îmi refuză o asistență medicală adecvată și îmi subminează astfel sănătatea', a spus el.

Soția sa, Iulia Navalnaia s-a adresat președintelui Vladimir Putin pe rețelele de social media, cerându-i eliberarea 'imediată' a soțului ei, dar Kremlinul i-a recomandat să se adreseze Direcției penitenciarelor.

Reprezentanți ai unei asociații de sprijin pentru deținuți au putut să-i facă o vizită lui Navalnîi în închisoare în weekend și au spus că opozantul 'merge fără ajutor', dar au constatat că 'îl doare piciorul', confirmând că acesta le-a solicitat ajutorul pentru a primi injecții 'pentru a-i ușura durerea'.

Navalnîi transmisese luni într-o postare pe rețelele de social media că a primit deja zece avertismente de când a fost trimis de peste o lună în regiunea Vladimir, mai întâi în detenție provizorie, iar apoi în penitenciar, afirmând că riscă să fie astfel trimis la carceră.

Opozantul (44 de ani) a calificat drept 'lagăr de concentrare' penitenciarul nr. 2 din Pokrov, în care a intrat la 11 martie pentru a ispăși o pedeapsă într-un dosar pe care opoziția și Occidentul îl consideră drept fabricat.

Navalnîi îl acuză pe președintele Vladimir Putin că a ordonat FSB (Serviciul Federal de Securitate) asasinarea sa în luna august.

'Ne temem că el ar putea avea soarta lui Serghei Magnițki', a declarat unul dintre semnatarii petiției, Andrei Volna, șeful Clinicii de traumatologie, ortopedie și chirurgie de pe lângă un spital din regiunea Moscova. El se referă la avocatul rus care a decedat în 2009 în arest preventiv în urma torturilor și a neacordării asistenței medicale, după ce a fost arestat pentru că a dezvăluit scheme de delapidare a 230 milioane de dolari din bugetul Rusiei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău