Rusia avertizează din nou asupra creșterii riscurilor de confruntare nucleară cu Statele Unit

  • 25 Aprilie 2023 08:12
Rusia avertizează din nou asupra creșterii riscurilor de confruntare nucleară cu Statele Unit

Riscurile unei confruntări militare directe între cele două puteri nucleare, Rusia și Statele Unite, sunt în creștere constantă, informează marți agenția de presă TASS, citând un înalt diplomat rus, informează Agerpres.

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferarea nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că Washingtonul intensifică aceste riscuri prin comportamentul său față de Moscova.

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova a emis în mod regulat acuzații la adresa SUA și a ceea ce ea numește "Occidentul colectiv" pentru creșterea riscurilor unui război nuclear, retorică menită să descurajeze aliații Kievului.

`Dacă Statele Unite continuă să urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu mizele crescând constant pe punctul de a aluneca într-un conflict armat direct, atunci soarta START (tratatul privind armele nucleare) poate fi o concluzie de la sine înțeleasă", a spus Yermakov.

SUA au comunicat Rusiei în martie că vor înceta schimbul de date despre forțele sale nucleare după refuzul Moscovei de a face acest lucru, ca răspuns la suspendarea participării Rusiei la tratatul New START.

Yermakov nu a oferit detalii despre presupusa abordare înclinată spre confruntare a SUA în fragmentele din interviul acordat TASS date publicității.

"Cea mai acută amenințare de astăzi este asociată... cu pericolul escaladării nucleare ca urmare a unei confruntări militare directe între puterile nucleare", a spus Yermakov."Și aceste riscuri, spre cel mai profund regret, cresc constant."

Moscova și Beijingul vor evalua potențiala implicare a Occidentului în extinderea globală a sistemului antirachetă al SUA, care "subminează în mod clar stabilitatea strategică", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău