Rusia avertizează că activitatea în creștere a NATO în Arctica ar putea duce la ''incidente neintenționate''

  • 17 Aprilie 2022 15:01
Rusia avertizează că activitatea în creștere a NATO în Arctica ar putea duce la ''incidente neintenționate''

Rusia a avertizat duminică împotriva activității în creștere a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Arctica și a atenționat asupra producerii de ''incidente neintenționate'' în regiune, informează TASS și Reuters, citate de Agerpres.

"Recenta amplificare a activității NATO în Arctica constituie un motiv de îngrijorare. Un alt exercițiu militar la scară largă al alianței a avut loc recent în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii", a declarat ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Nikolai Korciunov, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic.

Potrivit lui Korciunov, o astfel de activitate sporește riscul de "incidente neintenționate", care, alături de riscurile la adresa securității, ar putea aduce de asemenea prejudicii grave ecosistemului zonei arctice.

Korciunov nu a precizat la ce tip de incident se referă.

În martie, Finlanda și Suedia, care iau amândouă în calcul posibilitatea de a adera la NATO, au participat în Norvegia la amplul exercițiu militar al acestei organizații militare conduse de SUA, Cold Response 2022, alături de 25 de țări membre ale organizației. Programat cu multă vreme în urmă, exercițiul a vizat testarea capacității aliaților de a se apăra în caz de agresiune, în condiții de frig accentuat și într-un mediu dificil, o capacitate a cărei relevanță a fost evidențiată de ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat săptămâna aceasta NATO că, dacă Suedia și Finlanda vor adera la organizația militară, Rusia va trebui să-și consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare în regiunea baltică. Medvedev s-a referit în mod explicit la amenințarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău