Rusia avertizează asupra riscurilor privind furnizarea de gaze

  • 25 Februarie 2015 17:28
Rusia avertizează asupra riscurilor privind furnizarea de gaze

Gigantul rus de gaze Gazprom a avertizat marți că există riscuri 'grave' privind tranzitul gazelor în Europa via Ucraina după ce Kievul nu a făcut la timp noua plată în avans pentru gaze, notează Agerpres.

Gazprom a precizat, într-un comunicat, că Ucraina mai are 219 milioane de metri cubi de gaze plătiți în avans, cantitate suficientă pentru două zile. În absența unei noi plăți, Rusia va fi obligată să suspende livrările către Ucraina, a avertizat concernul rus de gaze.

'Aceasta creează riscuri grave pentru tranzitul de gaze spre Europa', potrivit companiei ruse, în condițiile în care Europa primește aproximativ o treime din necesarul de gaze din Rusia, din care aproximativ jumătate tranzitează Ucraina.

Societatea energetică ucraineană Naftogaz a acuzat luni Gazprom că nu a livrat gazele pentru care Kievul a plătit în avans, la câteva zile după ce Moscova a spus că a livrat o parte din gazele destinate Ucrainei direct regiunilor controlate de rebeli în estul țării.

După tăierea gazelor pentru Ucraina timp de șase luni, Moscova a reluat livrările la sfârșitul anului 2014, când cele două părți au semnat un acord interimar, în virtutea căruia Kievul trebuia să-și achite o parte din datorii și să plătească în avans pentru livrările din timpul iernii.

Naftogaz susține că gigantul rus a încălcat această înțelegere și nu a furnizat decât 47 milioane de metri cubi dintr-un volum de 114 milioane de metri cubi pentru care Kievul a plătit în avans joia trecută.

Ucraina a întrerupt săptămâna trecută aprovizionarea cu gaze a regiunilor din estul țării, controlate de separatiști, și Moscova a început alimentarea cu gaze a regiunilor separatiste direct, pentru prima dată.

Un purtător de cuvânt al Gazprom a declarat că livrările în regiunile controlate de rebeli sunt efectuate în baza unui contract cu Naftogaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău