Rusia: Autoritățile îl declară „agent al străinătății'' pe popularul actor Artur Smolianinov

  • 14 Ianuarie 2023 09:10
Rusia: Autoritățile îl declară „agent al străinătății'' pe popularul actor Artur Smolianinov

Autoritățile ruse l-au declarat vineri "agent al străinătății" pe popularul actor Arthur Smolianinov, care a afirmat că este gata să lupte alături de trupele ucrainene împotriva Moscovei, informează Agerpres.

Smolianinov, în vârstă de 39 de ani, a părăsit Rusia, la fel ca mii de compatrioți ai săi, după declanșarea ofensivei rusești în Ucraina.

Într-un interviu acordat ziarului de opoziție Novaia Gazeta Europe, publicat săptămâna trecută, el a spus că s-ar vedea luptând împotriva forțelor ruse.

"Dacă aș participa la acest război, ar fi de partea Ucrainei", a afirmat actorul, cunoscut în Rusia în special pentru rolul din filmul "A 9-a companie" lansat în 2005, care are loc în perioada în care URSS a invadat Afganistanul.

El a mai spus că nu-i pasă ce se va întâmpla cu Rusia în viitor, chiar dacă țara va fi redusă la "cenușă radioactivă".

Vineri, Ministerul Justiției de la Moscova a adăugat numele actorului pe lista sa de "agenți ai străinătății", o etichetă utilizată pe scară largă de autoritățile ruse pentru a reprima vocile critice.

Această clasificare prevede proceduri administrative dificile și identificarea ca atare a celor declarați "agenți ai străinătății" în orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, în caz contrar fiind prevăzute amenzi.

Legea în baza căreia se acționează a fost înăsprită în iunie, adăugându-se noi interdicții.

Interviul acordat de Smolianinov a stârnit proteste în rândul susținătorilor Kremlinului. Luni, șeful Comisiei de Investigații, Aleksandr Bastrikin, a dispus deschiderea urmăririi penale împotriva actorului.

Alte câteva personalități ruse, inclusiv criticul muzical Artemi Troițki, cunoscut pentru opoziția sa față de politicile Kremlinului și, de asemenea, exilat, au fost clasificate vineri drept "agenți ai străinătății". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău