Rusia atacat din nou lângă granița României: Portul Izmail, lovit cu doar câteva ore înainte de întâlnirea lui Putin cu Erdogan

  • 04 Septembrie 2023 09:43
Rusia atacat din nou lângă granița României: Portul Izmail, lovit cu doar câteva ore înainte de întâlnirea lui Putin cu Erdogan

Rusia a efectuat luni dimineața un atac aerian asupra unuia dintre principalele porturi de export de cereale ale Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de oficiali ucraineni, potrivit Reuters. Vestea atacului asupra portului dunărean Izmail a venit cu doar câteva ore înainte ca președintele rus Vladimir Putin să fie programat să poarte discuții cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie defenseromania.ro.

Aproximativ 17 drone Shahed au fost doborâte în regiunea Odesa, dar unele și-au atins țintele în zona Izmail, a declarat guvernatorul Oleh Kiper. Au fost avariate depozite și clădiri de producție, mașini agricole și utilaje. Amploarea exactă a atacului nu este încă cunoscută, scrie agenția Reuters.

Atacul de luni asupra orașului-port Izmail a urmat loviturilor rusești de duminică asupra unui alt port major dunărean, Reni. Totodată, a avariat infrastructura portului și a rănit cel puțin două persoane. Reni și Izmail sunt cele două porturi principale pe care Ucraina le folosește pe Dunăre.

În total rușii au lansat luni, în regiunile  Odesa și Dnipropetrovsk, 32 de drone, dintre care 23 au fost doborâte. Dronele inamice au fost distruse cu ajutorul avioanelor de luptă, al forțelor de rachete antiaeriene și al unităților grupurilor mobile de foc ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Potrivit agenției de presă AFP, Rusia a anunțat că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Kursk și o alta peste Marea Neagră, lângă peninsula Crimeea, în cursul nopții.

Întâlnire la Soci

Putin și Erdogan au programată o întâlnire în stațiunea Soci, la Marea Neagră, din sudul Rusiei. Unul dintre subiectele importante ale negocierilor este revenirea Rusiei la acordul privind transportul cerealelor ucrainene peste Marea Neagră, proiect pe care Erdogan îl promovează de mai bine de un an.

Acordul de cereale a fost negociat vara trecută cu medierea Turciei și a ONU. Chiar și în timpul războiului, a permis navigarea în siguranță a navelor încărcate cu cereale ucrainene pe Marea Neagră. 

Cu toate acestea, Rusia s-a retras din acord în iulie deoarece, potrivit acestuia, partea din acord care era legată de exportul de alimente și îngrășăminte rusești nu a fost respectată. De atunci, Ankara încearcă să convingă Moscova să revină în acord.

După ce a renunțat la acordul cu cereale la Marea Neagră, Moscova a lansat zeci de atacuri asupra zonei Odesa și a porturilor de la Dunăre, care a devenit principala rută a Ucrainei pentru exportul de cereale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău