Rusia: Atac cu o substanță chimică la sediul unei publicații independente / Posibilă implicare a grupului de mercenari „Wagner”

  • 15 Martie 2021 16:54
Rusia: Atac cu o substanță chimică la sediul unei publicații independente / Posibilă implicare a grupului de mercenari „Wagner”

Publicația independentă rusă specializată în anchete jurnalistice Novaia Gazeta a anunțat luni că o substanță chimică necunoscută a fost deversată la intrarea în sediul redacției din Moscova, relatează Euronews, Agerpres si Hotnews.ro

Imobilul în care se află redacția noastră a fost supus unui atac chimic în această dimineață. Nu putem circula între etaje sau ieși în stradă”, a declarat într-un comunicat redactorul șef al ziarului, Dmitri Muratov, adăugând că substanța în cauză este în prezent analizată de forțele de ordine, în special de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

„Am evacuat persoanele cu alergii, activitatea continuă”, a spus în continuare Muratov.

Acest incident intervine în timp ce trei organizații neguvernamentale au depus luni o plângere la Comisia de anchetă de pe lângă Parchetul General din Rusia împotriva unor presupuși mercenari ai grupului „Wagner” pentru uciderea unui sirian în 2017.

Aceste acuzații, menționează Muratov, s-au bazat pe dezvăluirile făcute în 2019 de Novaia Gazeta, care a publicat o anchetă cu privire la acest asasinat comis cu bestialitate, materialul fiind însoțit de imagini video. În imagini, patru bărbați care se exprimau în limba rusă își lovesc victima cu un ciocan, apoi o dezmembrează, îi stropesc trupul cu benzină și îl incendiază, agățându-i capul pe un stâlp.

În una dintre imagini se poate desluși chipul unuia dintre ucigași. Jurnaliștii de la Novaia Gazeta i-au găsit pagina acestuia din rețeaua socială „VKontakte” prin intermediul serviciului FindClone, care permite indentificarea unor utilizatori asemănători cu ajutorul fotografiei.

În ancheta publicată, acesta apare cu numele Stanislav D., iar redacția dispune de o copie a pașaportului său, relatează publicația independentă Meduza. Novaia Gazeta a publicat luni, între altele, o anchetă cu privire la execuțiile arbitrare comise în Cecenia, o problemă pe care o abordează frecvent.

Creată în 1993, Novaia Gazeta a fost cu regularitate ținta unor intimidări, atacuri și asasinate. Mai mulți jurnaliștii ai săi au fost asasinați de-a lungul anilor. Cea mai celebră, Anna Politkovskaia, specializată în acoperirea conflictului din Cecenia, a fost ucisă cu o armă de foc în fața liftului în blocul în care locuia în 2006.

În ultimii ani, Novaia Gazeta a publicat numeroase anchete cu privire la acțiunile grupurilor de mercenari ruși și persecuțiile minorităților sexuale în Cecenia. După apariția unui material critic despre situația epidemiologică în Cecenia, liderul pro-Kremlin de la Groznîi, Ramzan Kadârov, a amenințat-o cu moartea în aprilie a.c. pe reportera Elena Milașina de la Novaia Gazeta.

În 2018, un cap de ied decapitat și o coroană de flori au fost trimise la sediul redacției, ca amenințare.

Coproprietari ai acestei publicații, care apare de trei ori pe săptămână, sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev și fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

Sursa:Hotnews.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău