Rusia are în față două scenarii (Ziarul Național)

  • 05 Martie 2014 09:12
Rusia are în față două scenarii (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 5 MARTIE

Constantin Tănase scrie în Timpul că a urmărit cu groază ședința parlamentului rus care a votat în unanimitate pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei. Cel mai îngrozitor însă i s-a părut faptul că ședința era condusă de o …femeie, fosta zeiță comsomolistă Valentina Matvienko, care îi îndemna pe deputați să voteze „pentru”. Înțelegeau acești „reprezentanți ai poporului” că votul lor însemna moarte, sânge, lacrimi și haos?- se întreabă autorul. El amintește de altă „zeiță roșie”, care după 7 aprilie 2009, împinsă de comuniști, le promitea mamelor la televizor că poliția va trage în copii lor, dacă vor ieși în stradă… În popor acesteia i s-a zis Zina Karabina… acum aceasta e mâna dreaptă a lui Dodon… Constantin Tănase concluzionează că nu numai Putin și Matvienko din Rusia sunt nebuni; nebuni periculoși sunt și la Chișinău.

Ziarul Național scrie că Rusia are în față două scenarii, ambele fiind proaste sub aspect economic. Primul constă în aplicarea de către Occident a sancțiunilor promise, ceea ce va constitui o lovitură serioasă asupra economiei rusești. Al doilea scenariu, aparent favorabil Rusiei, constă în atingerea unui compromis cu Occidentul referitor la partajarea zonelor de influență. În aceste condiții, Rusia va fi nevoită să suporte costurile susținerii regiunilor din sud-estul Ucrainei care, eventual, ar intra în zona de influență a Federației Ruse. Or, capacitatea financiară a Rusiei este incomparabilă cu cea a Occidentului. Costul estimativ al invaziei militare în Crimeea este de 3% din PIB-ul Rusiei, remarcă publicația. Totodată Ziarul Național subliniază că raționamentele economice niciodată n-au oprit Rusia. Problema e că toate aceste evenimente ne vor afecta direct și pe noi. Acum e momentul să forțăm nota și să cerem europenilor promisiuni clare a perspectivei noastre de aderare la UE, consideră publicația.

Adevărul face o „traducere” a încurajărilor și laudelor lui Obama la adresa Republicii Moldova. Mai multă asistență financiară, sprijin pe calea reformelor și a integrării europene și inițierea unui nou acord comercial cu Statele Unite. Dar întâi de toate, un succes diplomatic. Așa s-ar rezuma vizita oficială la Washington a premierului Iurie Leancă, scrie Adevărul. Chiar dacă liderii de la Casa Albă au promis să facă tot posibilul pentru a stabiliza situația din regiune, experții ne îndeamnă să nu ne îmbătăm cu apă rece, mai notează cotidianul.

Adevărul publică un articol despre chimistul moldovean care a creat molecule anticancer. Eforturile academicianului Aurelian Gulea au fost răsplătite la Salonul de inventică de la Bruxelles. El și-a petrecut 20 de ani în laborator, iar supă ani întregi de muncă a inventat formula-minune. Moleculele au fost testate peste hotare, deoarece în Moldova nu există laboratoare dotate pentru acest lucru. Totuși, ca moleculele să ajungă în farmacii sub formă de medicament, mai este nevoie de timp, de multe cercetări și de mulți bani.

Adevărul mai publică povestea unui campion în scaunul cu rotile. Alexandru are 21 de ani și este student la Universitatea de Educație Fizică și Sport, iar după absolvire spune că va fi antrenor de baschet. El face parte și din echipa paralimpică de baschet Invasport, de aproape șase ani. Împreună cu echipa sa a participat la competiții în Ucraina, România, Bulgaria și alte țări, obținând mai multe medalii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău