Rusia anunță pentru duminică deschiderea de coridoare de evacuare pentru străini în orașele ucrainene Mariupol și Berdiansk

  • 03 Aprilie 2022 14:34
Rusia anunță pentru duminică deschiderea de coridoare de evacuare pentru străini în orașele ucrainene Mariupol și Berdiansk

Armata rusă a anunțat că va deschide duminică mai multe coridoare de evacuare pentru străini din Mariupol și Berdiansk, orașe în sud-estul Ucrainei, transmite dpa.

General maiorul Mihail Mizințev a declarat că cetățenii străini vor putea părăsi Mariupol și să se îndrepte către Berdiansk, în timp ce cei aflați în Berdiansk vor putea să părăsească zona fie pe cale terestră, către Crimeea (provincie ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 - n.r.), fie prin zone controlate de ucraineni, a relatat agenția de presă rusă TASS, potrivit Agerpres.

"În conformitate cu solicitarea președintelui Republicii Turcia adresată președintelui Federației Ruse, s-a luat decizia de a oferi asistență totală în evacuarea cetățenilor străini ținuți ostatici de militanții rămași din batalioanele naționaliste, în anumite zone din Mariupol", a spus Mizințev, care a cerut conducerii Ucrainei să garanteze siguranța coridoarelor, potrivit EFE.

"O operațiune umanitară este posibilă doar cu asistența totală a autorităților de la Kiev pentru trecerea unui convoi umanitar din Mariupol, observarea strictă a 'unui regim de armistițiu' pe timpul evacuării, precum și eliminarea amenințării cu bombardamentele", a susținut oficialul rus, citat de Interfax.

"Federația Rusă este pregătită să garanteze intrarea navelor implicate în evacuare în portul Berdiansk și ieșirea din acesta în conformitate cu normele dreptului maritim internațional", a adăugat el.

Mizințev a menționat că Rusia a făcut apel la organizațiile internaționale "să oblige autoritățile ucrainene să notifice în scris (...) că sunt pregătite să realizeze evacuarea". Potrivit oficialului rus, garanțiile în scris din partea autorităților ucrainene urmau să fie trimise Rusiei, Turciei, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Cetățenii străini avuți în vedere sunt în mare parte personal navigant al unor nave de transport blocate în ambele porturi de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău