Rusia anunță manevre navale de amploare din toate direcțiile, pe fondul tensiunilor de la frontiera cu Ucraina

  • 20 Ianuarie 2022 15:52
Rusia anunță manevre navale de amploare din toate direcțiile, pe fondul tensiunilor de la frontiera cu Ucraina

Rusia a anunțat joi exerciții navale în ianuarie și în februarie în Atlantic, Arctica, Pacific și în Marea Mediterană pe fondul acutizării tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres.

"În total, peste 140 de nave de război și vase de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare și aproximativ 10.000 de militari urmează să ia parte" la aceste manevre, a specificat Ministerul rus al Apărării, citat de agențiile de presă ruse.

"Marina rusă va efectua o serie de exerciții în toate zonele de responsabilitate a Forțelor navale" ruse, menționează ministerul într-un comunicat, citat de EFE.

Manevrele vor fi supervizate de către comandantul-șef al Marinei militare ruse, amiralul Nikolai Ievmenov.

Potrivit ministerului, aceste exerciții vor avea loc atât "în apele și mările adiacente teritoriului rus", cât și "zonele oceanice de-a lungul lumii importante pe plan operațional".

"Exerciții distincte vor avea loc în apele Mării Mediterane, ale Mării Nordului, în Marea Ohotsk, în partea de nord-est a Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific", precizează comunicatul.

Aceste manevre din toate direcțiile sunt organizate "conform planului de antrenament al forțelor armate ruse pe anul 2022", conform textului.

"Obiectivul principal este utilizarea forțelor navale, aeriene și spațiale pentru protejarea intereselor naționale ruse în oceanele lumii și pentru contracararea amenințărilor militare împotriva Rusiei dinspre mări și oceane", mai indică Ministerul rus al Apărării.

În timp ce tensiunile au ajuns la cel mai înalt grad cu Occidentul pe fondul temerilor privind o invazie rusă în Ucraina, Moscova plănuiește să desfășoare manevre navale comune cu Iranul și China, a căror dată nu a fost încă stabilită.

În Marea Neagră, tensiunile au fost deosebit de mari în ultimii ani, Moscova acuzând Ucraina și Occidentul că îi amenință securitatea în largul Peninsulei Crimeea anexate în 2014. În iunie 2021, flota rusă a tras focuri de avertisment împotriva unui distrugător britanic, amintește AFP.

În contextul manevrelor respective, șase nave de debarcare ale flotelor ruse a Nordului și cea de la Baltica au părăsit deja portul Baltisk (enclava rusă Kaliningrad) îndreptându-se spre Marea Mediterană.

Concomitent cu acest anunț, unități de infanterie marină ruse au sosit joi în Belarus pentru exercițiul "Determinare aliată-2022".

Aceste exerciții, considerate de SUA drept "îngrijorătoare" dat fiind faptul că se derulează în apropiere de frontiera cu Ucraina, au ca obiectiv verificarea capacităților forțelor de reacție rapidă rusă și belarusă pe patru aerodromuri și cinci poligoane militare.

Moscova neagă că ar intenționa să invadeze Ucraina și își susține dreptul de a efectua manevre pe propriul teritoriu și în limitele Uniunii statale Rusia-Belarus, respingând de asemenea ideea că aceasta ar escalada situația la frontiera ucraineană.

Cu toate acestea, manevrele militare lansate de armata rusă de la începutul anului au amplificat temerile occidentale cu privire la o escaladare iminentă la granița cu Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken a promis miercuri la Kiev sporirea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina și a avertizat că președintele rus Vladimir Putin are capacitatea de a-și "dubla" prezența militară la granița cu Ucraina într-un "timp foarte scurt".

În prezent, Rusia a concentrat în apropiere de granițele Ucrainei aproximativ 127.000 de soldați, a declarat miercuri secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare de la Kiev, Aleksei Danilov, menționând că pentru o ofensivă terestră la scară largă Moscova ar avea nevoie de circa 1 milion de soldați, potrivit agenției de presă ucrainene Liga.net. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău