Rusia anunță că instalează noi trupe militare la granița cu Europa. Mircea Geoană: NATO este capabilă și pregătită să își apere toți aliații

  • 31 Mai 2021 15:37
Rusia anunță că instalează noi trupe militare la granița cu Europa. Mircea Geoană: NATO este capabilă și pregătită să își apere toți aliații

Rusia va desfășura aproximativ 20 de noi formațiuni și unități militare în apropierea frontierelor sale occidentale până la sfârșitul anului, ca răspuns la acțiunile NATO, a declarat luni ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit Reuters, citat de DIGI24.ro.

„Acțiunile colegilor noștri occidentali distrug sistemul de securitate mondial și ne obligă să luăm contramăsuri adecvate”, a spus Șoigu, citat de agenția de știri Interfax, ntează sursa citată

Șoigu a precizat că măsurile organizatorice luate de Rusia „sunt sincronizate cu furnizarea de armament și tehnică modernă”.

„În acest an, este planificată furnizarea a aproximativ 2.000 de echipamente noi trupelor acestui district” militar, a spus ministrul rus al apărării.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, luni, că NATO este capabilă și pregătită să își apere toți aliații, la nevoie.

Declarațiile au fost făcute în contextul în care în România are loc exercițiul NATO Steadfast Defender 21. Adjunctul secretarului general al NATO a subliniat că acest exercițiu este „plănuit de mult timp, nu e direcționat împotriva nimănui și este strict defensiv”. Totodată, a arătat el, „nu este doar un exemplu al forței NATO, ci și al transparenței”.

Defășurarea masivă de trupe rusești din apropierea graniței cu Ucraina și din Crimeea ocupată de la mijlocul lui aprilie a generat îngrijorări mari, mai ales la Kiev, care s-a temut de o posibilă escaladare a conflictului din estul țării sau de o invazie rusească în sprijinul separatiștilor pro-ruși din regiune.

La momentul de apogeu al mișcărilor ruse la granița cu Ucraina, secretarul general al NATO spunea că „Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interioriul și în jurul Ucrainei, să renunțe la provocări și să reducă imediat numărul de militari”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău