Rusia analizează posibilitatea de a lansa o capsulă de salvare pentru echipajul aflat la bordul ISS

  • 23 Decembrie 2022 18:24
Rusia analizează posibilitatea de a lansa o capsulă de salvare pentru echipajul aflat la bordul ISS

Rusia a început să evalueze joi capacitatea de zbor a capsulei sale Soiuz andocată la Stația Spațială Internațională (ISS), după o impresionantă scurgere de lichid care s-a produs săptămâna trecută, și analizează posibilitatea lansării unei misiuni de salvare pentru astronauții rămași la bordul laboratorului orbital, informează Agerpres.

Scurgerea lichidului de răcire din capsula spațială Soiuz MS-22 în afara ISS a început pe 14 decembrie. În imagini difuzate de NASA putea fi văzut foarte clar un jet de particule expulzate în partea din spate a capsulei rusești.

Pagubele sunt în curs de evaluare, a declarat Serghei Krikaliov, directorul zborurilor cu echipaj uman din cadrul agenției spațiale rusești Roscosmos, într-o conferință de presă organizată joi de NASA.

Dacă o analiză termică - având rolul de a evalua temperatura din interiorul cabinei - ajunge la concluzia că vehiculul spațial MS-22 este inapt să primească un echipaj la bordul său, atunci lansarea unei alte capsule Soiuz, programată la jumătatea lunii martie de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi devansată și acea capsulă ar putea fi trimisă fără niciun echipaj spre ISS, a precizat oficialul rus.

"Ei intenționează să trimită următorul vehicul Soiuz la sfârșitul lunii februarie", a adăugat Joel Montalbano, director pentru misiuni spre ISS din cadrul NASA, care a participat și el la conferința de presă de joi.

Dacă se va întâmpla astfel, atunci capsula avariată se va întoarce pe Terra fără echipaj.

Capsula spațială Soiuz MS-22 i-a transportat la bordul ISS, în septembrie, pe cosmonauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin, precum și pe astronautul american Frank Rubio.

În prezent există șapte persoane la bordul ISS, însă, dacă vehiculul MS-22 va fi considerat inapt, atunci stația spațială va dispune doar de un singur vehicul de salvare, capabil să transporte doar patru persoane, în cazul în care laboratorul orbital ar trebui să fie evacuat.

Cosmonauta rusă Anna Kikina, astronauții americani Nicole Mann și Josh Cassada și astronautul japonez Koichi Wakata au ajuns la bordul ISS cu ajutorul unei capsule Dragon a companiei americane SpaceX în luna octombrie.

Analize suplimentare sunt încă necesare pentru a se stabili dacă acea fisură a fost cauzată de mici meteoriți de origine naturală, de deșeuri artificiale aflate în derivă pe orbită sau de o defecțiune tehnică.

ISS reprezintă unul dintre puținele domenii de cooperare rămase încă active între Statele Unite și Rusia după declanșarea ofensivei militare ruse în Ucraina pe 24 februarie și după sancțiunile adoptate ulterior de statele occidentale.

Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998 în epoca marcată de cooperarea ruso-americană, după cursa pentru cucerirea spațiului la care au participat Rusia și Statele Unite în timpul Războiului Rece.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău