Rusia amenință cu un răspuns militar dacă nu primește garanții de securitate de la SUA și NATO

  • 13 Decembrie 2021 12:06
Rusia amenință cu un răspuns militar dacă nu primește garanții de securitate de la SUA și NATO

Viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a amenințat luni cu un răspuns militar din partea Moscovei dacă SUA și NATO nu reacționează la solicitarea rusă de a primi garanții de securitate pentru a evita ca Alianța Nord-Atlantică să continue să se extindă spre est și să se apropie mai mult de frontierele sale, transmite EFE, citat de AGERPRES.

"Lipsa de progres în soluționarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar și tehnico-militar", a declarat Riabkov, într-un interviu publicat luni de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti.

Numărul doi din MAE rus a transmis anterior preocuparea Kremlinului cu privire la posibila amplasare în Europa de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

Riabkov a avertizat că desfășurarea unor astfel de rachete, interzisă prin Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF), denunțat de SUA și de Rusia în 2019, va duce la confruntare.

"În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acțiune scurtă și medie), în țara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral și le cerem SUA și NATO să se alăture acestui moratoriu", a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA și NATO nu reacționează la propunerile ruse.

Membrii Alianței Nord-Atlantice "acționează după bunul plac, după cum le convine, nu vor să țină cont de interesele noastre de securitate", a adăugat Riabkov.

Potrivit viceministrului rus, declarațiile NATO, potrivit cărora alianța nu intenționează să desfășoare rachete cu rază scurtă și medie de acțiune dotate cu încărcătură nucleară, nu sunt convingătoare pentru Moscova.

"În primul rând, nu avem încredere în NATO ca alianță. De multe ori ne-am trezit în situația în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Și o fac ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat", a susținut Riabkov. El a explicat că unul dintre motivele pentru care Rusia cere garanții juridice de securitate la cel mai înalt nivel se datorează faptului că "până acum toate declarațiile, inclusiv toate angajamentele cu caracter politic, nu sunt respectate".

În noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a cerut MAE de la Moscova "să obțină pentru Rusia garanții importante de securitate pe termen lung". Liderul de la Kremlin a explicat că aceste garanții caută să evite "producerea unui conflict". Potrivit președintelui rus, una dintre "liniile roșii" pe care Occidentul nu trebuie să le treacă este extinderea NATO către est, îndeosebi către Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău