Rusia: Aleksei Navalnîi, deținut în rău-famata închisoare din Moscova 'Matrosskaia tișina', controlată neoficial de FSB

  • 20 Ianuarie 2021 19:06
Rusia: Aleksei Navalnîi, deținut în rău-famata închisoare din Moscova 'Matrosskaia tișina', controlată neoficial de FSB

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziției ruse, reținut duminică la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic noviciok, este deținut în prezent, sub control strict, în una din cel mai rău-famate închisori din Moscova, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziției ruse, reținut duminică la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic noviciok, este deținut în prezent, sub control strict, în una din cel mai rău-famate închisori din Moscova, relatează Reuters.

Navalnîi - deținut pentru moment printr-un ordin de detenție de 30 de zile, pentru că în perioada în care afla la tratament și recuperare în Germania nu s-a prezentat la organele de poliție ruse, pentru verificare, după o pedeapsă de 3,5 ani de închisoare cu suspendare într-un caz de delapidare, un caz despre care el spune că a fost instrumentat politic - ocupă o 'celulă VIP' de trei persoane.

El va fi ținut singur cel puțin două săptămâni din cauza măsurilor de precauție anti-COVID-19, a spus Aleksei Melnikov, reprezentant al Comisiei publice de supraveghere din Moscova, care monitorizează modul în care sunt tratați deținuții.

Melnikov, care i-a făcut o vizită lui Navalnîi luni seara, a declarat că celula în care se află acesta are frigider, un ceainic electric, televizor și apă caldă.

Cu această ocazie, Navalnîi a transmis un mesaj din închisoare în care a reiterat că nu îi pară rău că a revenit în Rusia. ' Nu puteam să procedez altfel. Nu este niciun fel de patetism, nici sacrificiu, nici fatalism în aceasta - o alegere complet rațională', afirmă Navalnîi, adăugând că refuză să se împace cu fărădelegile din Rusia și 'să tacă, ascultând minciunile nerușinate ale lui Putin și ale prietenilor săi, afundați în corupție', conform Svoboda.org.

Marina Litvinovici, o altă reprezentantă a comisiei amintite, a declarat că închisoarea 'Matrosskaia tișina' este renumită pentru controlul asupra deținuților. Navalnîi este încarcerat la un etaj superior într-o secțiune supravegheată neoficial de FSB.

'Deviza acestei închisori centrale a Kremlinului este izolarea de informații. Este vorba de control și izolare', spune ea, adăugând că în unele cazuri avocaților le-a fost greu să aibă acces la clienții lor închiși aici, iar asistența medicală a fost uneori refuzată celor care nu au dorit să coopereze cu anchetatorii.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a spus miercuri că responsabili au închisori i-au spus că deocamdată nu poate transmite scrisori pentru fiul ei din cauza unor problema tehnice.

Olga Romanova, directoarea Fundației 'Rusia Încarcerată' ('Rusi sidialciaia') - o organizație pentru drepturile deținuților - consideră că plasarea lui Navalnîi la în această închisoare este o dovadă că el este un 'deținut important'.

Luni, la nici 24 de ore după reținerea sa pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, o judecătoare - care a fost chemată la secția de poliție Himki /suburbie a Moscovei de care ține și zona aeroportului Șeremetievo/ a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, până la 15 februarie.

Înregistrarea video în care Navalnîi apare în secția de poliția Himki - așteptând pe un scaun decizia judecătoarei - iar pe peretele din spatele său se poate vedea portretul lui Ghenrih Iagoda, fost șef al NKVD (predecesorul KGB) în anii 30 ai secolului trecut, unul din călăii staliniști, considerat fondatorul Gulag-ului sovietic - a stârnit stupefacție atât în străinătate, cât și în Rusia. Ședința de judecată ad hoc la secția de poliție din Himki, unde Navalnîi fusese dus după reținerea sa pe aeroport, a amintit multora de procesele din perioada stalinistă, conform postului de radio Eho Moskvî.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău