Rusia afirmă că are toate posibilitățile de a apăra locuitorii regiunii transnistrene. Ion Tăbârță: „Este un mesaj adresat atât conducerii Republicii Moldova, cât și populației care se orientează spre Moscova”

  • 16 Februarie 10:49
Rusia afirmă că are toate posibilitățile de a apăra locuitorii regiunii transnistrene. Ion Tăbârță: „Este un mesaj adresat atât conducerii Republicii Moldova, cât și populației care se orientează spre Moscova”

Viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Mikhail Galuzin, susține că Rusia ”are toate posibilitățile de a apăra locuitorii Transnistriei în cazul încercărilor de soluționare prin forță a problemei transnistrene”. Într-un interviu acordat portalului ”Izvestia”, Galuzin s-a declarat îngrijorat de faptul că Chișinăul ar putea să urmeze calea Ucrainei și să se hotărască asupra unui conflict în Transnistria, potrivit Rador Radio România. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că principalele pârghii ale Rusiei din Republica Moldova sunt anumite segmente ale populației care încă se orientează spre Moscova, dar și dezinformarea, transmite Radio Chișinău.

„Alte pârghii pe care Ruisa le-a avut - energetică, economică, migrația de muncă - s-au diminuat serios.

Rusia transmite anumite mesaje atât pentru conducerea statului Republica Moldova, o atenționare printre rânduri, cât și pentru populația care se orientează spre Moscova. Rusia încearcă să transmită acestor segmente de populație că e cu ei, că îi protejează, că îi susține și astfel această populație să fie orientată contra actualei conduceri pro-europene de la Chișinău.

Unul din narativele de bază ale Rusiei, promovat inclusiv prin această expunere, este că populația își dorește o relație mai apropiată cu Moscova, iar conducerea pro-occidentală este străină acestor dorințe ale cetățenilor Republicii Moldova, nefiind decât o unealtă în rândurile vest-europenilor.

De aici, un alt narativ este acela al așa-numitei ucrainizări a Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Potrivit G4Media, Mikhail Galuzin a mai declarat că ”orice acțiuni care ar reprezenta o amenințare la adresa militarilor ruși sau a concetățenilor (din regiune – n.r.) vor fi considerate dec către Moscova, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac asupra Rusiei”.

Potrivit spuselor sale, ”regimul Sandu se deosebește nu numai printr-o retorică antirusească agresivă, ci și prin luări de poziție concrete ostile, alăturându-se sancțiunilor ilegale pe care Vestul colectiv încearcă să le impună Federației Ruse”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău