Rusia aduce unități suplimentare în Insula Șerpilor, între care două divizioane de S-300 (armata ucraineană)

  • 31 Mai 2022 12:50
Rusia aduce unități suplimentare în Insula Șerpilor, între care două divizioane de S-300 (armata ucraineană)

Forțele ruse continuă să-și întărească pozițiile în Insula Șerpilor, pe care o transformă într-un adevărat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, afirmă marți șeful administrației militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram, citat de agenția de presă ucraineană Ukrinform, citat de AGERPRES.

Totodată se menține pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei și a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră "Kalibr" se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

Între timp, potrivit lui Bratciuk, Ucraina se înarmează cu rachete care vor ajuta la alungarea forțelor ruse atât din partea de nord-vest a Mării Negre, cât și din Crimeea anexată și din regiunile din sud-est ocupate temporar.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-și consolida capul de pod în Insula Șerpilor, unde Rusia a trimis unități suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acțiune.

"Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părții de nord-vest a Mării Negre. Aceasta dezminte încă o dată declarațiile Federației Ruse despre așa-numitele 'coridoare umanitare pentru cereale' pentru deblocarea portului Odesa", afirmă șeful administrației militare din regiune.

"Nu se poate avea încredere în niciun cuvânt al Rusiei: au mințit, mint și vor continua să mintă", susține Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

Invadatorii ruși au instalat în Insula Șerpilor mai multe echipamente și tehnică militară, iar lângă insulă se află deja două nave ale Federației Ruse, semnala zilele trecute agenția de presă ucraineană.

Acestea pot fi văzute în imaginile din satelit de pe Planet.com și Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

"O barjă rusească mare cu o macara și o ambarcațiune de debarcare au fost zărite lângă Insula Șerpilor în Ucraina. Se văd mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Această barjă a făcut mai multe curse spre insulă în ultimele săptămâni", se menționează în nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citată de Ukrinform.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operațional Sud al forțelor ucrainene, rușii ar încerca să organizeze operațiuni de salvare și recuperare în apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundată recent de armata ucraineană aici, pentru a o tracta în Crimeea și a o repara.

În același timp, armata ucraineană a anunțat marți că a lansat câteva acțiuni de contraatac în sudul țării, în zonele controlate de trupele ruse, reușind să preia controlul asupra mai multor așezări, potrivit EFE.

"În sudul Ucrainei, situația rămâne dinamică și tensionată. Ocupanții și-au intensificat bombardamentele, inclusiv asupra unor cartiere civile, dar, ca urmare a contraofensivei ucrainene din zonă, panica se extinde printre invadatori", susține Comandamentul operativ Sud al forțelor ucrainene.

"Inamicul menține unele dintre pozițiile ocupate, dar nu realizează niciun avans major și, prin urmare, se concentrează asupra atacurilor cu artilerie, mortiere și aeriene", potrivit acestuia.

Forțele ruse au atacat luni în două rânduri poziții ucrainene cu două elicoptere Mi-24 în regiunea Nikolaiv (Mikolaiv). Mai multe așezări din zonă au fost lovite în trei rânduri de tiruri de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune (MLRS), făcând cel puțin patru răniți, conform surselor ucrainene.

De asemenea, rușii au atacat "cartiere rezidențiale și unități industriale din Nikolaiv și în jurul acestuia, distrugând o moară, o fabrică de procesare a cărnii, mai multe case și un sistem de alimentare cu apă", se arată într-un buletin cu situația la zi de pe front.

"În urma unei ofensive reușite a armatei ucrainene (...), inamicul a fost alungat din satul Nikolaivka din nordul regiunii Herson. Această situație a provocat panică în rândul unităților ruse din regiune", susține Comandamentul operativ Sud.

În același timp, atacurile cu rachete și artilerie ucrainene au neutralizat 78 de invadatori și au distrus, de asemenea, opt tancuri de luptă, două obuziere, un tun autopropulsat, două sisteme de rachete Grad MLR, cinci vehicule blindate de luptă și două camioane militare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău