Rusia, acuzată într-un raport al ONU de încălcări ale drepturilor omului în Crimeea

  • 02 Septembrie 2021 17:25
Rusia, acuzată într-un raport al ONU de încălcări ale drepturilor omului în Crimeea

Rusia a comis ample încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de la Ucraina în 2014, relevă un raport făcut public joi de Națiunilor Unite, potrivit DPA.

Serviciul Federal din Securitate (FSB) din Rusia a torturat cel puțin șase persoane, se menționează în raport, transmite Agerpres.

Un jurnalist freelancer a fost forțat să facă o "mărturie" despre presupusa cooperare cu serviciile secrete ucrainene care a fost apoi arătată la televiziunea rusă de stat, adaugă raportul.

Ca putere ocupantă, Moscova nu ar trebui să susțină transferul de cetățeni ruși spre acest teritoriu, mai afirmă autorii raportului.

Peste 200.000 de cetățeni ruși s-au mutat în Crimeea începând cu 2014, conform statisticilor oficiale ale Rusiei.

În același timp, aproape 50.000 de foști locuitori din Crimeea sunt înregistrați ca refugiați în Ucraina.


Kievul a acuzat în mod repetat Moscova că a orchestrat transferuri țintite de populație pentru a consolida puterea Rusiei în zonă.

În plus, nu a fost lansată nicio anchetă asupra dispariției a 43 de persoane, dintre care 11 sunt în continuare dispărute, de la anexarea peninsulei de către Rusia, mai atrage atenția raportul.

Cel puțin o persoană a fost răpită și s-a dovedit că a fost ucisă.

Persoane care s-au opus anexării au fost judecate in absentia de către autoritățile locale fără posibilitatea unei apărări corespunzătoare. Au fost date sentințe pe baza declarațiilor unor martori anonimi, în timp ce inculpații au avut acces limitat la reprezentare legală.

Rusia a luat ca țintă de asemenea minoritățile, prin arestări arbitrare și raiduri împotriva comunităților religioase, printre care minoritatea tătarilor musulmani și adepții Martorilor lui Iehova, continuă raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău