Rusia, acuzată că a spart emailul Angelei Merkel. Cancelarul german vorbește despre „atacuri cu mijloace hibride”

  • 28 Mai 18:21
Rusia, acuzată că a spart emailul Angelei Merkel. Cancelarul german vorbește despre „atacuri cu mijloace hibride”

Ministerul de Externe german l-a convocat joi pe ambasadorului rus la Berlin să dea explicații cu privire la un atac cibernetic care a vizat în 2015 Camera Deputaților și biroul parlamentar al cancelarului Angela Merkel, informează France Presse și DPA, potrivit Agerpres.

Miercuri seara, Angela Merkel a acuzat Moscova că „susține regimuri fantomă în unele părți din estul Ucrainei” și că „atacă democrațiile occidentale”, între care Germania, „cu mijloace hibride”.

Acest atac cibernetic, despre care există „indicii puternice” că ar fi fost efectuat de un suspect pe atunci membru al serviciului rus de informații militare GRU, ar putea să ducă la sancțiuni din partea Uniunii Europene, avertizează Ministerul german de Externe într-un comunicat.

Secretarul de stat german pentru afaceri externe, Miguel Berger, l-a „invitat” pe ambasadorul rus Serghei Neciaev pentru a evoca acest atac cibernetic, efectuat în urmă cu cinci ani împotriva Bundestagului și a serviciilor Angelei Merkel.

 

„În numele guvernului federal, el a condamnat ferm atacul hackerilor (ruși) împotriva Bundestagului”, adaugă ministerul.

Atacatorii informatici au sustras în paralel cu atacul împotriva Bundestagului - potrivit presei germane - date personale din corespondența electronică a cancelarului în perioada 2012-2015.

Angela Merkel își exprimase personal regretul în 13 mai față de tentative „scandaloase” de piratare rusă care o vizase în 2015 și asigurase că dispune de „probe tangibile” despre aceste atacuri.

Un mandat de arestare la cererea Parchetului federal german a fost emis recent împotriva unui presupus hacker rus Dmitri Badin, căutat și de FBI (poliția federală americană), potrivit săptămânalului Der Spiegel.

El este suspectat în special că a participat la piratarea campaniei democrate în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 în SUA și că ar fi efectuat acțiuni împotriva Organizației pentru interzicerea armelor chimice .

Guvernul german a indicat că „evaluează de asemenea acest incident în cadrul anchetei în curs asupra dosarului privind asasinatul din Tiergarten și își rezervă în mod expres dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Acest caz se referă la uciderea în vara anului 2019 în centrul Berlinului a unui georgian de origine cecenă. Un suspect, intrat în Germania cu documente de identitate false, se află în prezent în detenție provizorie în acest dosar. El este de asemenea suspectat că ar fi avut legături cu serviciile secrete ruse.

Președinția germană a Consiliului UE, care va începe la 1 iulie, urmează să se „ocupe” de relația cu Rusia, împreună cu alte dosare geopolitice, a avertizat cancelarul Angela Merkel, notează AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
26
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:1 m/s
Sun
22
Mon
17
Tue
18
Wed
20
Thu
22

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău