Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruși în regiunea Zaporojie. Ucraina: „Otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate”

  • 20 August 2022 19:35
Rusia acuză Ucraina de otrăvirea unor militari ruși în regiunea Zaporojie. Ucraina: „Otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate”

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că a otrăvit militari ruși în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârșitul lunii iulie, transmite Reuters.

Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruși.

Potrivit ministerului rus, un număr de soldați ruși au fost internați la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezența unei substanțe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

'Cu privire la faptul terorismului chimic autorizat de regimul (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregătește dovezi cu rezultatele tuturor analizelor', afirmă ministerul într-un comunicat.

Ministerul Apărării nu a menționat câți militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, și nici care sunt 'dovezile'.

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea și utilizări medicale.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenției Reuters de a comenta, dar Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne, a reacționat printr-o postare pe Telegram. 'Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forțele de ocupație s-au plâns masiv de rații expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina', a scris el.

Ministerul rus a mai afirmat că desfășoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al orașului Herson, numit șef al administrației instalate de Rusia în regiunea cu același nume ocupată în martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău