Rusia acuză Ucraina că a rupt comunicarea privind negocierile; acuzații reciproce de crime de război; scade elanul ofensivei ruse

  • 25 Februarie 2022 18:53
Rusia acuză Ucraina că a rupt comunicarea privind negocierile; acuzații reciproce de crime de război; scade elanul ofensivei ruse

Rusia a acuzat vineri Ucraina că se ferește să se reașeze la masa negocierilor, deși însuși președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat, în timp ce un responsabil militar american constată că ofensiva rusă își pierde din impulsul inițial, după ce trupele ruse s-au lovit de o rezistență mai puternică decât se așteptau, relatează agențiile DPA, EFE și Reuters, citate de Agerpres.

Conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Moscova a propus ca negocierile să se desfășoare la Minsk, iar contrapropunerea Kievului a fost Varșovia. Apoi, dialogul ''a luat o pauză'' și ''comunicarea a fost întreruptă'', a susținut el, acuzații la care Kievul deocamdată nu a răspuns public.

''Din păcate, în timpul acestei pauze au fost desfășurare sisteme de lansatoare multiple de rachete în cartiere rezidențiale, inclusiv la Kiev'', a mai spus Peskov.

Aceeași acuzație a venit din partea Ministerului rus al Apărării, care a anunțat că armata ucraineană desfășoară lansatoare multiple de rachete și piese de artilerie în zone urbane populate, pentru a folosi populația civilă ca ''scuturi umane''. ''Folosirea de către regimul de la Kiev a cartierelor rezidențiale pentru a stabili poziții ale artileriei sale este o crimă de război'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Anterior și Ucraina a acuzat Rusia de posibile crime de război, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba afirmând că în prezent autoritățile ucrainene strâng probe pe care să le trimită Curții Penale Internaționale, el menționând atacuri ale trupelor ruse asupra unei grădinițe și unui orfelinat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor pentru a opri operațiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în același timp cetățenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina pentru a respinge invazia rusă.

După o etapă inițială de lovituri cu aviația și rachete vizând obținerea superiorității aeriene și paralizarea centrelor de comandă ale armatei ucrainene, trupele ruse desfășurate la sol avansează în interiorul Ucrainei pe mai multe axe, dinspre nord, est și sud, consemnează AFP. Dar efortul militar principal este concentrat în prezent pe capitala Kiev, unde sunt în desfășurare lupte.

Potrivit Ministerului Apărării ucrainean, armata rusă a suferit pierderi grele în primele două zile de ofensivă, pierzând circa 2.800 de soldați, circa 80 de tancuri și aproximativ 500 de blindate, plus 10 avioane și 7 elicoptere, date neverificate de alte surse.

Totuși, așa cum remarcă și un responsabil militar american citat de Reuters, armata rusă se lovește de o rezistență mai puternică decât se aștepta și ofensiva ei a pierdut din impulsul inițial, iar în pofida atacurilor aeriene sistemul de comandă și control al armatei ucrainene este intact.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău