Rusia acceptă produsele livrate din Republica Moldova

  • 20 Octombrie 2015 12:53
Rusia acceptă produsele livrate din Republica Moldova

Serviciul fitosanitar rus ”Rosselihoznadzor” ar putea majora numărul companiilor moldovenești care au dreptul de a exporta fructe și legume în Federația Rusă.

Declarația îi aparține ministrului moldovean al Agriculturii, Ion Sula, care a menționat că la o înțelegere în acest sens s-a ajuns în urma discuțiilor de săptămâna trecută cu reprezentanții Serviciului Federal de Supraveghere veterinara și fitosanitara de la Moscova.  Potrivit ministrului, în prezent Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor definitivează lista fermierilor care s-au conformat cerințelor Moscovei.

Potrivit Ministrului Agriculturii, Ion Sula, în urma vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută la Moscova, a primit asigurări de la reprezentanții  Serviciului Federal de Supraveghere veterinara și fitosanitara din Rusia, că Rosselihoznadzor este decisă să revizuiască lista companiilor moldovenești care au dreptul de a exporta fructe și legume în Federația Rusă. Și asta după ce, susține ministrul Ion Sulă, s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantina și fitosanitare rusești și a Uniunii Vamale.

Totuși, o condiție impusă de Rosselihoznadzor este ca Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău să supravegheze cu strictețe exporturile de fructe, pentru a nu admite livrarea produselor necalitative.

”Ceea ce ține de fructe sunt două aspecte: primul aspect sunt rizidurile din produsele de uz fitosanitar. Noi trebuie să dăm garanție că în urma aplicării tratamentelor, produsele care vor fi exportate nu numai pe piața rusă, chiar și pe locală și în alte piețe, trebuie să fie libere de aceste reziduri”, a declarat Grigore Porcescu, directorul interimar ANSA.

La rândul lor, agricultorii moldoveni spun că sunt pregătiți pentru a relua exportul de fructe în Federația Rusă și că producția lor este de calitate. Însă, cred ei, din cauza corupției de la ANSA, acest proces ar putea fi unul de durată. Directorul executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală.

”Ne bucurăm că orice posibilitate de a exporta creează o șansă adăugătoare pentru a face exporturi de fructe din Republica Moldova. Dar trebuie să menționăm și faptul că atitudinea acestor instituții cum este Rospotrebnadzor față de companiile din Republica Moldova este selectivă și orice listă care se formează, creează premize pentru situații corupționale”, a declarat Iurie Fală.

De notat că Rusia a redevenit în 2015 principala piață de desfacere pentru fructele   moldovenești. Astfel, potrivit datelor incluse în Balanța de plăți pentru cel de-al doilea trimestru al anului, făcută publică de Banca Națională a Moldovei, exporturile mărfurilor de origine vegetală s-au cifrat la 58,8 milioane de dolari, cu 3 milioane mai mult decât în România, care se situează pe locul doi.

În prezent doar 71 de companii moldovenești, inclusiv din partea stângă a Nistrului au acces la piața rusească de fructe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău