Rusia a vândut mai mult aur decât gaze naturale pentru prima dată în ultimii 30 de ani

  • 14 Iulie 2020 18:31
Rusia a vândut mai mult aur decât gaze naturale pentru prima dată în ultimii 30 de ani

Rusia a exportat mai mult aur decât gaz, pentru prima oară în 30 de ani, informează The Moscow Times, citând rapoarte ale serviciului vamal federal din Rusia, potrivit Mediafax, citat de digi24.

Vânzările de aur către cumpărători străini au urcat până la 3.6 miliarde de dolari în primele 2 luni ale celui de-al doilea trimestru, comparativ cu exportul de gaze naturale, care este estimat la 3.5 miliarde de dolari, pentru aceeași perioadă.

Gazprom, companie care deține monopolul în domeniul gazelor naturale, a exportat în valoare de doar 2.4 miliarde de dolari, în lunile aprilie și mai, pe fondul unei crize fără precendent în cererea de energie la nivel mondial. Banca Centrală a Rusiei sugerează că întregul trimestru ar putea însemna cea mai slabă performanță a firmei controlate de statul rus din 2002.

Exporturile de aur au explodat în aprilie și mai, ajungând la valori de aproape 14 ori mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, Banca Centrală a Rusiei și-a stopat operațiunile de cumpărare a aurului la 1 aprilie, în conformitate cu regulile fiscale, care îngheață achizițiile de valută și aur când prețul petrolului scade la 42 de dolari per baril. Măsura are rolul să forțeze vânzătorii ruși, care de obicei își vindeau aurul către Banca Centrală, să caute noi clienți pe piața străină, declanșând un salt puternic al exporturilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău