Rusia a trimis Franței un magnet gigant, care cântărește peste 200 de tone. La ce folosește dispozitivul

  • 06 Noiembrie 2022 09:50
Rusia a trimis Franței un magnet gigant, care cântărește peste 200 de tone. La ce folosește dispozitivul

Rusia a trimis Franței unul dintrei cei șase magneți giganți necesari programului de fuziune nucleară ITER, în ciuda neînțelegerilor dintre cele două state în ceea ce privește războiul din Ucraina, transmite Euractiv. Piesa ar fi trebuit să plece în luna mai către Franța, dar sancțiunile au împiedicat transportul, transmite digi24.ro.

Rusia a ieșit din aproape toate proiectele științifice internaționale, dar a mai rămas în câteva unde nu era posibilă o ieșire rapidă, fiindcă ar fi însemnat oprirea acelor proiecte. Astfel, nava care transporta magnetul de fabricație rusă – sau „bobina de câmp poloidal” – a plecat marți din Sankt Petersburg și urmează să ajungă la Marsilia, în sudul Franței, în două săptămâni. Magnetul în formă de inel și care cântărește peste 200 de tone, construit sub supravegherea agenției atomice ruse Rosatom, va alcătui partea superioară a celui mai mare „tokamak” din lume.

Tokamak este un dispozitiv de fuziune magnetică construit în Franța după același principiu care alimentează soarele și stelele noastre. Piesa rusă trebuia să plece în luna mai, dar sancțiunile care interziceau acostarea navelor rusești în Europa au întârziat plecarea. Cu toate acestea, „situația actuală nu a schimbat faptul că ne vom îndeplini obligațiile”, a spus reprezentantul Rosatom pentru proiecte internaționale, Viacheslav Perciukov. Tensiunile geopolitice „practic nu au afectat realizarea acestui proiect”, a spus Perciukov.

„Fără (bobina rusească), tokamak-ul nu va funcționa”, a declarat pentru AFP, potrivit Euroactiv, Leonid Khimchenko, om de știință principal al centrului ITER. El a salutat această realizare „unică”, ce durează de peste opt ani. În sudul Franței, 35 de țări colaborează pentru a construi cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleară din lume. „Acesta este un proiect atât de interesant încât, de fapt, suntem cu toții o singură familie... nu există nicio competiție între noi, nimic”, a spus Khimchenko.

Proiectul a fost pus în mișcare după un summit din 1985 între președintele american Ronald Reagan și liderul rus Mihail Gorbaciov. Andrei Mednikov, un om de știință responsabil cu producția bobinei de câmp poloidal, a lăudat continuarea cooperării internaționale. „Dacă această cooperare ar fi oprită”, a spus Mednikov, „toată lumea ar pierde: atât Rusia, cât și comunitatea internațională”.



Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău