Rusia a retras de la frontieră cel mult 10.000 de militari, afirmă Zelenski într-o întâlnire cu senatori americani

  • 03 Iunie 2021 11:47
Rusia a retras de la frontieră cel mult 10.000 de militari, afirmă Zelenski într-o întâlnire cu senatori americani

Moscova și-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina "doar în vorbe", pentru că în realitate nu a retras mai mult de 10.000 de soldați mobilizați în martie-aprilie, a declarat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o întâlnire cu o delegație a Congresului SUA aflată în vizită la Kiev, potrivit agențiilor de presă Ukrinform și EFE, scrie AGERPRES.

Zelenski a denunțat concentrarea de trupe rusești de-a lungul frontierei Ucrainei cu Rusia și în Donbas (est), precum și în Crimeea anexată, subliniind că atât la frontiera dintre cele două țări, cât și în peninsula "temporar ocupată", Rusia și-a suplimentat numărul de avioane și de armament greu.

Comandantul șef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, s-a alăturat reuniunii prin videoconferință dintr-o zonă nu departe de linia frontului în Donbas, informându-i pe senatorii americani despre situația din Donețk și Lugansk, scena unui conflict armat din 2014.

"Conducătorii ruși merg înainte cu planurile lor de agresiune împotriva Ucraina", a afirmat Homceak în cadrul discuției cu senatorii Jeanne Shaheen, Chris Murphy (democrați) și Rob Portman (republican).

Comandantul șef al armatei ucrainene a indicat că Rusia menține trupe în regiunile învecinate Rostov, Belgorod și Voronej, pe lângă Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

El a denunțat, de asemenea, că milițiile separatiste din Donețk și Lugansk continuă să atace pozițiile ucrainene, printre rebeli aflându-se și un număr important de lunetiști provenind din Rusia.

Zelenski a mulțumit SUA pentru sprijinul lor politic și militar, în speranța că acesta din urmă va crește, pledând totodată pentru schimbarea formatului de sancțiuni împotriva Kremlinului.

"Actualele sancțiuni ale Uniunii Europene și SUA împotriva Rusiei nu mai funcționează. Rusia s-a obișnuit să trăiască cu ele, în timp ce anexează alte teritorii și amenință Europa. Lumea civilizată nu trebuie să permită așa ceva. Din acest motiv, consider că trebuie nu doar să exercităm presiune, ci și să gândim un nou format de sancțiuni", a declarat șeful statului ucrainean.

La rândul său, Jeanne Shaheen - senatoare de New Hampshire - a subliniat importanța trimiterii unui "semnal puternic" către Rusia pentru ca aceasta să-și retragă toate trupele de la granița cu Ucraina.

După mai multe săptămâni de tensiune cu Kievul, ceea ce a generat temeri privind izbucnirea unui nou conflict în estul Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat la sfârșitul lunii aprilie retragerea trupelor pe care Moscova le mobilizase în apropiere de frontiera ucraineană, sub pretextul unor exerciții.

De atunci, Rusia acuză NATO că a contribuit la creșterea tensiunii militare odată cu creșterea numărului de trupe în regiune și a avertizat SUA să "stea departe" de Crimeea și de Marea Neagră, notează EFE.

La întâlnirea cu senatorii americani, președintele ucrainean a abordat și proiectul de gazoduct Nord Stream 2, destinat să lege Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, subliniind că numai SUA "pot împiedica finalizarea și darea în exploatare" a acestuia, conform unui comunicat al președinției ucrainene, citat de Ukrinform.

"Nord Stream 2 vizează nu doar securitatea energetică, despre care vorbesc mulți diplomați și politicieni, ci este și o arma puternică distinctă a Federației Ruse, care i se pune în mâini astăzi. Iar, apoi, Occidentul se va întreba: 'Cum am putea să ne apărăm de Rusia?' Răspunsul este simplu: nu-i dați arme inamicului!", a declarat Zelenski, adresându-se senatorilor americani.

După lansarea Nord Stream 2, Rusia ar putea decupla Ucraina de la aprovizionarea cu gaze, și-a exprimat temerea președintele Zelenski. Din aceasta cauză, bugetul ucrainean va pierde "cel puțin 3 miliarde de dolari pe an", a spus el, adăugând: "Noi nu vom avea atunci cu ce plăti armata ucraineană!".

Conștientizarea pericolelor pe care le comportă Nord Stream 2, potrivit lui, este deosebit de actuală înaintea summitului dintre președinții american și rus, Joe Biden, respectiv Vladimir Putin, preconizat pentru 16 iunie în Elveția.

Administrația Biden s-a opus inițial construcției conductei, dar la sfârșitul lunii mai, Biden a numit instituirea de noi sancțiuni împotriva Nord Stream 2 drept "contraproductivă din punctul de vedere al relațiilor noastre europene", întrucât conducta este "practic terminată", amintește agenția ucraineană de presă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău