Rusia a redirecționat traficul de internet în zonele de ocupație din Ucraina spre infrastructura rusească de telecomunicații

  • 03 Mai 2022 13:52
Rusia a redirecționat traficul de internet în zonele de ocupație din Ucraina spre infrastructura rusească de telecomunicații

Rusia a redirecționat traficul de internet în Herson, regiunea ucraineană ocupată de ruși, către infrastructura rusească de telecomunicații, a anunțat luni NetBlocks, o companie care monitorizează conexiunea la internet la nivel global, potrivit Reuters.

Măsura luată de Moscova pare să fi fost realizată cu scopul de a-și spori controlul asupra regiunii pe care rușii spun că au ocupat-o în totalitate. Autoritățile desemnate de Kremlin pentru a administra o parte a Hersonului au spus că în regiune ar fi fost introduse rublele rusești începând cu data de 1 mai, scrie digi24.ro.

NetBlocks, o companie cu sediul la Londra, a spus că a observat sâmbătă o întrerupere aproape totală a internetului în regiunea Herson care a afectat mai mulți furnizori de internet din Ucraina.

Conexiunea a fost restabilită după câteva ore, dar anumite date arată că traficul de internet a început să treacă prin infrastructura rusească.

Internetul din zonele ocupate este acum supus cenzurii rusești

„Conectivitatea la rețea a fost redirecționată prin internetul rusesc în loc de infrastructura de telecomunicații ucraineană și, deci, este cel mai probabil supusă reglementărilor, monitărizării și cenzurii rusești a internetului”, a scris NetBlocks pe pagina sa de internet.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a spus la finalul weekendului că măsurile Moscovei în regiune sunt „cel mai probabil indicative despre intenția Rusiei de a exercita o influență politică și economică puternică în Herson pe termen lung”.

Liderul adjunct al așa-numitei „administrații regionale civil-militare” impusă de Rusia în regiunea Herson a spus joi pentru RIA Novosti că pe 1 mai a început o perioadă de tranziție care va dura patru luni, timp în care atât hrivna ucraineană, cât și rubla rusească vor fi în circulație.

Ucraina a recunoscut că a pierdut controlul asupra unei mari părți din regiunea Herson, inclusiv asupra capitalei regionale, dar spune că forțele sale armate au oprit avansul rușilor spre granițele provinciei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău