Rusia a pierdut monopolul din Ucraina. Westinghouse va livra combustibil nuclear Ucrainei până în 2025

  • 29 Ianuarie 2018 16:26
Rusia a pierdut monopolul din Ucraina. Westinghouse va livra combustibil nuclear Ucrainei până în 2025

Compania de stat ucraineana ”Energoatom“, operatorul tuturor centralelor nucleare care funcționează în Ucraina, a semnat un acord de  prelungire a contractului cu firma americano-japoneza Westinghouse pentru livrările de combustibil nuclear pentru șapte dintre cele 15 centrale nucleare ucrainene, anunță serviciul de presă al Westinghouse.

„Westinghouse Electric a anunțat astăzi încheierea unui acord de extindere a contractului cu întreprinderea de stat Compania Națională de Generare a Energiei Nucleare „Energoatom” privind furnizarea de combustibil nuclear. Acest acord prevede livrarea de combustibil nuclear pentru șapte dintre cele 15 centrale ucrainene pentru 2021-2025, ceea ce înseamnă extinderea și continuarea contractului actual pentru șase unități, care expiră în 2020”, se arata în declarație, preluată de Pagina de Rusia.

În cadrul diversificării surselor de combustibil nuclear pentru centralele nucleare din Ucraina și reducerea dependenței de o singură sursă – compania rusă „TVEL“ – societatea de stat „Energoatom“ a semnat , în aprilie 2014 un acord cu compania americano-japoneză Westinghouse, care produce combustibil nuclear la fabrica sa din Suedia.

Până în prezent, combustibilul suedez a fost exploatat cu succes la centralele nucleare din Zaporojya și Iujno-Ukrainsk.

În prima jumătate a anului 2017, Energoatom a redus ponderea rezervelor de combustibil nuclear livrat de Rusia de la 58%, la 49%. Ponderea livrarilor de la Westinghouse a fost de 51%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău