Rusia a numit un nou șef al forțelor aerospațiale după dispariția „Generalului Armaghedon” în timpul revoltei Wagner

  • 23 August 2023 11:52
Rusia a numit un nou șef al forțelor aerospațiale după dispariția „Generalului Armaghedon” în timpul revoltei Wagner

Rusia a numit un nou șef interimar al forțelor sale aerospațiale pentru a-l înlocui pe generalul Serghei Surovikin, care a dispărut din vizorul public după scurta revoltă a mercenarilor Wagner împotriva conducerii armate din iunie, a informat miercuri agenția de presă de stat RIA, citată de Reuters.

În timpul revoltei din 23-24 iunie, Surovikin, care a comandat cândva efortul de război general al Rusiei în Ucraina, a apărut într-un videoclip, părând încordat și fără însemne, îndemnându-l pe șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, să se retragă, scrie Reuters

De la revolta, care a fost încheiată prin negocieri și un acord, unele instituții de știri ruse și străine au spus că Surovikin, care a fost adesea lăudat public de Prigojin în perioada premergătoare revoltei, a fost investigat pentru posibilă complicitate la aceasta și a fost ținut în arest la domiciliu.

Postul de știri rus RBC și Rybar, un canal Telegram apropiat de Ministerul Apărării, au raportat marți că Surovikin a fost înlăturat din funcția sa de șef al forțelor aeriene ruse.

„Fostul șef al Forțelor Aeriene și Spațiale Ruse, Serghei Surovikin, a fost eliberat din funcție, în timp ce generalul-colonel Viktor Afzalov, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, acționează temporar în calitate de comandant șef al Forțelor Aeriene", a declarat o sursă anonimă pentru RIA.

Surovikin și-a câștigat porecla de „Generalul Armaghedon” în timpul intervenției militare a Rusiei în Siria, pentru tacticile brutale pe care le-a folosit acolo.

El a fost pus la conducerea operațiunilor militare ruse în Ucraina în octombrie anul trecut, dar în ianuarie acest rol i-a fost predat generalului Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, iar Surovikin a fost numit adjunct al lui Gerasimov.

Afzalov a fost anterior adjunct la Surovikin și a fost șef de stat major al Forțelor Aerospațiale de cel puțin patru ani, potrivit informațiilor militare britanice. 

În timpul absenței lui Surovikin din publicul, Afzalov a fost afișat luna trecută la un briefing de televiziune Gerasimov.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău