Rusia a mințit. Închisoarea Olenivka din estul Ucrainei nu a fost lovită de rachete HIMARS, afirmă ONU

  • 26 Iulie 2023 09:51
Rusia a mințit. Închisoarea Olenivka din estul Ucrainei nu a fost lovită de rachete HIMARS, afirmă ONU

Organizația Națiunilor Unite a declarat că relatările Rusiei cu privire la atacul cu rachete asupra închisorii Olenivka din estul Ucrainei, în iulie 2022, nu sunt susținute de dovezi, transmite CNN, citat de hotnews.ro.

Peste 50 de prizonieri ucraineni au fost uciși în atacul din acel an asupra unui centru de detenție din orașul Olenivka.

Versiunea rusă, potrivit căreia tabăra a fost lovită de o rachetă ucraineană HIMARS, nu s-a confirmat după verificări.

Oficialii ruși și locali din autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că atacul a fost efectuat de partea ucraineană, folosind una dintre rachetele HIMARS care au fost furnizate recent de SUA.

În dimineața de după explozie, Andrey Lazarev, care lucrează pentru canalul media Zvezda al Ministerului rus al Apărării, a arătat fragmente, dintre care unul cuprindea numărul de serie al unei rachete HIMARS în stare remarcabil de bună.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că centrul de detenție a fost „lovit de un atac cu rachete HIMARS americane".

O investigație CNN, bazată pe analiza imaginilor video și a fotografiilor de la fața locului, a imaginilor din satelit de dinaintea și de după atac și pe munca experților criminaliști și a experților în armament, a concluzionat că „versiunea rusă a evenimentelor este foarte probabil o invenție".

Experții consultați de CNN au exclus o lovitură HIMARS asupra Olenivka, dar nu au putut spune cu certitudine ce a ucis și rănit atât de mulți prizonieri.

Investigația a notat că „experții spun că majoritatea semnelor indică un foc intens și, potrivit mai multor martori, nu s-a auzit niciun sunet de rachetă care să se apropie".

O declarație a ONU, emisă marți, a fost de acord că „informațiile disponibile și analiza permit Biroului să concluzioneze că [lovitura] nu a fost cauzată de o rachetă HIMARS".

„Federația Rusă nu a oferit nici asigurări satisfăcătoare cu privire la accesul securizat al Organizației Națiunilor Unite pentru a vizita locul respectiv și nici nu a dat curs cererilor generale ale Biroului ONU pentru Drepturile Omului de a avea acces în zonele din Ucraina aflate sub controlul militar temporar al Federației Ruse", a mai transmis ONU.

OHCHR a precizat că a putut „să realizeze interviuri extinse cu supraviețuitorii incidentului de la Olenivka și a întreprins o analiză detaliată a informațiilor suplimentare disponibile”.

„Deși circumstanțele exacte ale incidentului din noaptea de 28-29 iulie 2022 rămân neclare, informațiile disponibile și analiza noastră permit Biroului să concluzioneze că acesta nu a fost cauzat de o rachetă HIMARS", a mai transmis instituția.

OHCHR a adăugat că, „pe baza informațiilor disponibile, nu este posibil în acest stadiu să se stabilească nici sursa specifică a exploziei, nici direcția exactă din care ar fi putut fi trasă o armă".

Supraviețuitorii și familiile prizonierilor răniți „merită ca adevărul să fie cunoscut, iar cei responsabili de încălcarea dreptului internațional să fie trași la răspundere", a declarat marți șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk.

„Biroul nostru s-a întâlnit cu familiile victimelor și a ascultat apelurile lor pentru adevăr și dreptate - și, într-adevăr, au dreptul la adevăr, dreptate și reparații. Pentru toți cei afectați de această tragedie, trebuie să facem tot ce putem pentru a ne asigura că se face dreptate", a transmis Volker Türk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău