Rusia a lansat un atac în plină zi asupra orașului-port Odessa

  • 21 Iulie 2023 19:20
Rusia a lansat un atac în plină zi asupra orașului-port Odessa

Rusia a lansat pentru prima oară în ultimele zile și un atac cu rachete pe timp de zi asupra orașului-port Odessa, a cărui infrastructură portuară încearcă să o distrugă după ce Moscova s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, relatează EFE.

„Noaptea aceasta, Forțele Armate ruse au lansat un nou atac cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune dinspre mare împotriva instalațiilor în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei cu folosirea dronelor de atac”, a transmis Ministerul rus al Apărării, citează Hotnews.

Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia caută prin aceste bombardamente să degradeze cât mai mult infrastructura ucraineană destinată exportului de cereale. În toate aceste patru atacuri, Rusia a folosit peste 70 de rachete, în special rachete de croazieră Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră, și circa o sută de drone.

Un al cincilea atac a fost efectuat vineri înainte de orele prânzului cu șapte rachete, provocând pagube într-un district tot din regiunea de coastă Odessa.

„Ținta a fost o infrastructură importantă”, a declarat reprezentantul Administrației Militare din regiunea Odessa, Oleg Kiper, fără a oferi deocamdată alte detalii. Și purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene, Natalia Humeniuk, a confirmat că acest ultim atac și-a atins ținta.

„Încă evaluăm amploarea pagubelor, nu avem informații despre victime”, a declarat aceasta.

Rusia a atacat cu rachete și drone începând de marți în fiecare noapte instalații portuare folosite pentru exportul cerealelor și alte infrastructuri ale industriei agricole ucrainene. Două dintre aceste atacuri au fost justificate de Moscova drept „represalii” după atacul ucrainean efectuat luni cu drone acvatice de suprafață asupra podului Kerci, care leagă peninsula Crimeea anexată și Rusia continentală.

Lansarea acestor atacuri coincide și cu retragerea luni a Rusiei din acordul mediat de ONU și Turcia pentru transportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur în Marea Neagră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău