Rusia a lansat ofensiva în Donbas - prima etapă e în curs. Ucraina așteaptă un atac simultan dinspre Nord și Sud după ce ajung întăririle din Orient

  • 11 Aprilie 2022 11:05
Rusia a lansat ofensiva în Donbas - prima etapă e în curs. Ucraina așteaptă un atac simultan dinspre Nord și Sud după ce ajung întăririle din Orient

Forțele ruse au trecut la atac în Donbas, a declarat Aleksei Arestovich, consilier prezidențial al lui Vladimir Zelesnki, transmite DefenseRomania.ro.

Potrivit sursei citate, după ce invazia rusă a fost oprită în zona Kievului și în nord-estul Ucrainei, războiul declanșat de Rusia, pe 24 februarie, a trecut, după o lună și jumătate de confruntări violente, într-o nouă fază centrată pe consolidarea de către forțele ruse a coridorului terestru care leagă Donbasul de Crimeea.

Prima etapă a ofensivei trupelor rusești a început deja în Donbas, pentru a doua etapă fiind așteptate să sosească întăriri, a continuat Arestovich, într-un interviu cu Mark Feygin -  opozant rus față de regimul Putin.

Acum toată lumea așteaptă al doilea eșalon. Și al doilea eșalon: sunt 10 BTG-uri (grupări tactice de batalion) care vin din Orientul Îndepărtat - în special din cadrul Armatei a 5-a, la care se adaugă forțele care au fost retrase de la noi din nord - de la Kiev, Cernigov și Sumi”, a declarat Arestovich în interviu, citat, astăzi, de publicația Unian.

Strategia forțelor ruse pentru noua ofensivă este un atac simultan dinspre nord și din sud, dar deocamdată întăririle din Orientul Îndepărtat nu au ajuns în poziții, iar trupele retrase din nordul Ucrainei sunt încă nepregătite pentru reluarea luptelor, a mai precizat consilierul prezidențial.

Vor fi lupte grele în Donbas în următoarele două săptămâni

Arestovich a mai declarat anterior că, vor avea lupte grele în Donbas, în următoarele două săptămâni, iar acestea vor determina soarta următoarei faze a războiului. În plus, invadatorii și-au intensificat eforturile în regiunile Zaporojie și Herson.

Mihailo Podoliak, un alt consilier prezidențial, a precizat că negocierile dintre președinții Ucrainei și Rusiei ar putea avea loc după o ciocnire militară în Donbas, în care Kievul este hotărât să câștige.

Potrivit, comunicatului din această dimineață al Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate ucrainene, forțele ruse de ocupație concentrează noi unități în zona localității Izium (100 km S-SE Harkov), cucerită în urmă cu câteva zile, pentru a consolida gruparea de ofensivă.

SMG ucrainean a mai precizat că inamicul continuă atacurile în Mariupol, inclusiv cu lovituri aeriene, încercând să cucerească partea centrală a orașului, în timp ce pe direcțiile (de nivel operativ) de ofensivă Donețk și Tavriiske (40 km SE Zaporojie), inamicul efectuează bombardamente cu artileria în majoritatea zonelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău