Rusia a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești

  • 01 August 2014 14:07
Rusia a introdus taxe vamale pentru produsele moldovenești

Rusia va impune taxe vamale pentru mai multe produse din Republica Moldova, după ce a interzis importul de fructe și legume.

Autoritățile susțin că deocamdată nu au ajuns la un numitor comun cu Moscova în urma negocierilor, în schimb caută piețe de alternativă. În același timp,  astăzi intră în vigoare decizia Comisiei Europene prin care a fost dublată cota de import a unor produse agricole din Republica Moldova. 
 
Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat o dispoziție prin care sunt introduse taxe vamale la importul unor produse din Republica Moldova precum grâu, zahăr, carne, legume, produse vinicole. Decizia este motivată prin faptul că Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană.
 
Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Farit Muhametșin a declarat în urma discuțiilor avute cu ministrul economiei Andrian Candu că decizia respectivă era de așteptat deoarece există contradicții între acordurile de liber schimb semnate de Republica Moldova cu Uniunea Europeană și cu statele din CSI.

"Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană apar contradicții în ce privește comerțul cu CSI. Noi de mai multe ori am solicitat să discutăm aceste contradicții, să găsim un compromis sau să ajungem la un acord. Astăzi noi am decis că vom continua aceste discuții” a declarat Farit Muhametșin .
 
Andrian Candu a declarat că delegația de la Chișinău care a fost joi la Moscova n-a reușit să convingă autoritățile rusești că legumele, fructele și conservele moldovenești corespund standardelor fitosanitare. În același timp, ministrul adjunct al agriculturii Sergiu Ghețiu a declarat pentru Radio Chișinău că scopul autorităților este să identifice noi piețe de desfacere pentru producția agricolă moldovenească.
 
Analistul economic de la Expert Grup Adrian Lupușor susține că interdicțiile impuse de Rusia nu au nicio bază economică ci un substrat politic. Tototadă, el a opinat că Rusia va renunța în curând la acest embargo.
 
Pe de altă parte Comisiei Europeană a decis să dubleze cotele de export fără taxe pentru mere, prune și struguri de masă. Bruxelles-ul a mai anunțat că Acordul de liber schimb va intra provizoriu în vigoare de la 1 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău