Rusia a intrat în „default tehnic” începând de azi. Ce înseamnă și cum îl afectează pe Putin

  • 27 Iunie 2022 09:04
Rusia a intrat în „default tehnic” începând de azi. Ce înseamnă și cum îl afectează pe Putin

„Perioada de grație” de 30 de zile pentru plata dobânzii la obligațiunile de 71,25 milioane de dolari și 26,5 milioane de euro, care a expirat pe 27 mai, s-a încheiat duminică seară. Din această dimineață, Rusia este în „default tehnic”, adică neîndeplinirea obligațiilor către creditori, scrie MEDIAFAX.RO.

Potrivit sursei citate, prima dată când Rusia a rămas fără plata datoriei externe a fost la revoluția bolșevică. Atunci, revoluționarii au decis să respingă datoria externă a imperiului țarist, iar în 1918, Lev Troțki i-a anunțat pe creditorii occidentali spunându-le: „Domnilor, ați fost avertizați”.

Ultima neîndeplinire de obligație privind datoria suverană în ruble datează însă din 1998. Criza financiară a provocat devalorizarea dramatică a rublei, ceea ce a forțat Moscova să oprească plățile pentru obligațiunile sale de stat.

Obligațiuni de 40 de miliarde de dolari

De data asta, situația este diferită. Moscova are aproximativ 40 de miliarde de dolari în obligațiuni străine în circulație și trebuie să onoreze plăți de aproximativ 2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului.
Datorită miliardelor realizate din vânzarea de petrol și gaze, Moscova are resurse pentru a face față plății dobânzilor, dar nu poate efectua acest lucru pentru că Europa și SUA au exclus Rusia din circuitul internațional de plăți, după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. După expulzarea Moscovei din sistemele financiare, care învârt roțile creditării și comerțului internațional, default-ul și-a făcut acum loc.

Blocada americană

Luna trecută, Departamentul de Trezorerie al SUA a pus capăt capacității Rusiei de a rambursa sume investitorilor internaționali prin intermediul băncilor americane. Ca răspuns, Moscova a promis că va plăti datorii denominate în dolari folosind rubla și va oferi „oportunitatea unei conversii ulterioare în moneda originală”.

Atunci când o țară este în stare de nerambursare, aceasta poate fi oprită de la împrumuturile pieței de obligațiuni până când insolvența este rezolvată și investitorii își recapătă încrederea în capacitatea și disponibilitatea de a plăti a guvernului. Dar Rusia a fost deja exclusă de pe piețele de capital occidentale, așa că o posibilă rentabilitate a creditării este încă departe.

Prin urmare, impactul este mai presus de toate simbolic. Implicit este o palmă dată mândriei președintelui Vladimir Putin. În urma sancțiunilor impuse de țările occidentale, Kremlinul acuzase Occidentul că împinge Rusia către un „default artificial”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău