Rusia a înregistrat cel mai mare declin demografic din istoria sa în ultimele 12 luni

  • 11 Octombrie 2021 16:59
Rusia a înregistrat cel mai mare declin demografic din istoria sa în ultimele 12 luni

Populația Rusiei a înregistrat în ultimele 12 luni cel mai mare declin demografic pe timp de pace din istoria sa, arată o analiză a statisticilor oficiale publicate de guvernul de la Moscova, citată de The Moscow Times, potrivit HotNews.ro.

Populația naturală a țării - un indicator care exclude efectele migrației - a scăzut cu 997.000 de persoane între lunile octombrie 2020 și septembrie 2021, potrivit unor calcule făcute de demograful Alexei Rașka, notează sursa citată.

Scăderea vine în contextul în care Rusia, a cincea țară din lume ca număr de decese cauzate de COVID-19, continuă să înregistreze numere record de victime ale pandemiei.

Autoritățile ruse au înregistrat cel puțin 660.000 de decese în exces, un indicator care mai este numit și supramortalitate, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Populația totală a țării, de aproximativ 145 de milioane de locuitori, este mai mică decât cea din 2000, când președintele Vladimir Putin a ajuns la putere, în pofida anexării ilegale a Crimeei în 2014, teritoriu cu aproximativ două milioane de locuitori.

Anterioara perioadă de depopulare rapidă a Rusiei a avut loc în anii 1990, un deceniu de turbulențe economice profunde după căderea comunismului care au dus la prăbușirea natalității și exacerbarea unor probleme sociale precum sărăcia și alcoolismul.

Recordul precedent de declin al populației a fost înregistrat de autoritățile ruse între iulie 1999 și iunie 2000, când populația țării a scăzut cu 983.000 de persoane.

După ce a crescut constant după al Doilea Război Mondial în timpul erei sovietice, populația naturală a Rusiei a înregistrat declinuri constante după destrămarea URSS - numerele privind populația globală fiind umflate de fluxul de milioane de muncitori migranți din fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Populația naturală a Rusiei a revenit pe un trend ascendent pentru o scurtă perioadă în jurul anului 2012 înainte de a începe să scadă din nou în anii de dinaintea pandemiei în contextul problemelor economice și scăderii nivelului de trai.

Guvernul rus a folosit criza demografică pentru a justifica măsurile pe care le descrie ca fiind pentru „promovarea valorilor de familie tradiționale”, printre acestea numărându-se interzicerea adopțiilor de către cupluri de același sex și a „propagandei homosexuală”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău