Rusia a inițiat noi urmăriri penale împotriva lui Aleksei Navalnîi

  • 01 Decembrie 2023 16:54
Rusia a inițiat noi urmăriri penale împotriva lui Aleksei Navalnîi

Rusia a inițiat noi urmăriri penale împotriva lui Aleksei Navalnîi, a anunțat opozantul care execută deja o pedeapsă de 19 ani de închisoare, în timp ce Moscova își înăsprește represiunea împotriva oricărei disidențe de la începutul ofensivei sale în Ucraina, relatează Agerpres.

Carismatic militant anticorupție și criticul nr.1 împotriva Kremlinului, Navalnîi scăpase ca prin urechile acului de moarte după ce a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic de tip militar, aflându-se timp de mai multe luni în convalescență în Germania.

Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa la Moscova, Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost condamnat de atunci la pedepse grele, între care ultima - în august - la 19 ani de închisoare pentru "extremism".

Autoritățile îl acuză acum de "vandalism", ceea ce i-ar putea adăuga trei ani de detenție pedepsei sale, a afirmat el, citând o scrisoare a Comitetului de anchetă rus pe care a primit-o în închisoare.

"Ei lansează o nouă procedură penală împotriva mea la fiecare trei luni", a denunțat el pe rețelele de socializare.

"Niciodată un deținut, plasat în izolare de peste un an, nu a avut o viață socială și politică atât de bogată", a ironizat opozantul.

Navalnîi comunică în special prin mesaje transmise avocaților săi, difuzate apoi pe Internet, mai ales pentru a denunța invazia în Ucraina și a-i îndemna pe ruși să continue să "reziste" Kremlinului.

De peste doi ani și jumătate, Aleksei Navalnîi alternează sejururile la izolare cu condiții de detenție mai mult sau mai puțin stricte, decizii ale administrației penitenciare pe care le condamnă de fiecare dată.

Timpul petrecut după gratii a avut deja consecințe asupra sănătății sale, altădată în bună condiție fizică, Navalnîi apare astăzi slăbit și îmbătrânit.

Rusia se confruntă de mai mulți ani cu o represiune crescândă a vocilor critice, represiune care s-a accelerat puternic după începerea invaziei în Ucraina în februarie 2022.

Aproape toți opozanții de anvergură au fost încarcerați sau trimiși în exil, iar mii de ruși simpli sunt urmăriți pentru că și-au exprimat dezacordul față de Kremlin, inclusiv pe rețelele de socializare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău