Rusia a încercat să bage 6 ofițeri ruși în Republica Moldova (Ziarul Național)

  • 06 Octombrie 2014 10:36
Rusia a încercat să bage 6 ofițeri ruși în Republica Moldova (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 6 OCTOMBRIE

Ziarul Național relevă cum a încercat Rusia să bage șase OFIȚERI ruși în Republica Moldova. Șase ofițeri ruși au făcut cale întoarsă din Republica Moldova, după ce li s-a interzis să intre pe teritoriul țării noastre. Interdicțiile au fost aplicate în ultimele două săptămâni, potrivit comandamentului grupării trupelor ruse care staționează în regiunea transnistreană. Dacă anterior pe teritoriul țării noastre militarii ruși puteau ajunge cu trenul prin Ucraina, în prezent aceștia por veni doar cu avionul, care aterizează pe aeroportul Chișinău. Surse din cadrul serviciilor speciale, care au solicitat anonimatul au relatat că militarilor ruși li s-a interzis accesul din cauza că sosirea lor nu a fost coordonată cu autoritățile moldovene. ”Republica Moldova nu este o regiune a Federației Ruse, unde oricine poate veni când dorește”, a adăugat sursa.
Ziarul Național mai observă că găgăuzii sunt reprezentați GENEROS în listele electorale ale partidelor din R. Moldova. Astfel, cei mai mulți candidați originari din Găgăuzia sunt pe lista Partidului Comuniștilor – cinci la număr. Partidul Liberal Democrat din Moldova are trei reprezentanți din Găgăuzia pe lista electorală. Partidul bașcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, participă în actualele alegeri într-un bloc electoral. Anterior, actuala administrație a Găgăuziei solicita ca regiunea să aibă cinci deputați în Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit ziarului Adevărul, sunt puține schimbări în listele candidaților la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Lista PDLM este deschisă de președintele PLDM, Vlad Filat, urmat de Iurie Leancă, prim-ministru al Republicii Moldova, Liliana Palihovici, Natalia Gherman, Maia Sandu. Lista candidaților Partidului Comuniștilor pentru alegerile parlamentare cuprinde o serie de mari absențe, precum fostul ideolog al PCRM, Mark Tkaciuk, dar și fruntașii formațiunii, deputații Iurie Muntean, Grigore Petrenco. Primul pe lista PCRM este președintele formațiunii politice, Vladimir Voronin, urmat de liderul fracțiunii parlamentare, Maria Postoico, și deputații Artur Reșetnicov și Oleg Reidman, iar lista PDM în frunte cu Marian Lupu este formată din: Vlad Plahotniuc, Igor Corman, Andrian Candu, Dumitru Diacov, precum și actualii miniștri, reprezentanți ai PD, mai observă Adevărul.

Zina Karabina, „capul de listă” al lui Dodon, titrează Timpul. Ziarul amintește că Zinaida Greceanîi avertiza la televiziunea de stat, în timpul protestelor din aprilie 2009 că „JERTFELE umane vor fi greu de EVITAT și că Poliția va folosi ARMELE”.

Moscova mizează pe „idioții utili” împotriva Kievului și Chișinăului, titrează Evenimentul Zilei. Publicația subliniază că Republica Moldova nu este străină de turbulențele ce apasă Ucraina în partea energetică. Odată cu sistarea livrărilor de gaz dinspre Ungaria către Ucraina, autoritățile de la Kiev au decis și ele să reducă volumul de energie electrică pe care o exportă în Republica Moldova. Situația este cu atât mai delicată cu cât Republica Moldova își asigură consumul intern de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan care se află în regiunea separatistă transnistreană, condusă de lideri separatiști pro-ruși, care nu vor ezita să acționeze la comanda Moscovei atunci când va fi nevoie. La fel, rețeaua gaziferă este controlată de Gazprom. Pe tot acest fundal economic volatil, Moscova își joacă și aici birlicul din mânecă reprezentat de „idioții utili”, scrie EVZ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău