Rusia a început ultima zi a scrutinului prezidențial cu acuzații de sabotaj din partea Kievului. Oamenii, așteptați la acțiunea ”Prânz împotriva lui Putin”, susținută de văduva lui Navalnîi

  • 17 Martie 11:30
Rusia a început ultima zi a scrutinului prezidențial cu acuzații de sabotaj din partea Kievului. Oamenii, așteptați la acțiunea ”Prânz împotriva lui Putin”, susținută de văduva lui Navalnîi

Rusia a început duminică ultima zi a scrutinului prezidențial, Moscova acuzând Ucraina că a folosit atacuri aeriene pentru a încerca să saboteze alegerile în urma cărora se așteaptă să fie menținut la putere președintele Vladimir Putin pentru încă șase ani, relatează Reuters. Ultima zi va testa și forța opoziției din țară, care a făcut apel la toți susținătorii săi să voteze în același timp, la prânz, în cadrul unei acțiuni denumite "Prânz împotriva lui Putin".

Mai mult de jumătate dintre alegătorii ruși au mers deja la urne în primele două zile ale scrutinului de trei zile, potrivit oficialilor, scrie News.ro.

Proteste sporadice au marcat deja alegerile, dar ultimele evoluții ale războiului cu Ucraina au aruncat o umbră mai mare asupra votului de până acum. Vineri, Putin a acuzat Kievul că a încercat să perturbe alegerile prin intensificarea atacurilor cu drone și rachete în interiorul Rusiei și pe teritoriul ucrainean deținut de Moscova. De asemenea, el a promis că va pedepsi Ucraina.

Oficialii locali ruși au declarat duminică dimineața devreme că forțele Kievului au continuat atacurile asupra regiunilor rusești de la granița cu Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, nu a abordat atacurile raportate în discursul său video nocturn de sâmbătă, dar a mulțumit forțelor sale militare și serviciilor de informații "pentru noile capacități ucrainene cu rază lungă de acțiune".

Kievul consideră că alegerile care au loc în părți ale teritoriului său controlate de Rusia sunt ilegale și nule. Analiștii militari consideră că bombardamentele zilnice ale Kievului, care vizează în principal energia și alte infrastructuri-cheie, reprezintă o încercare de a zdruncina sentimentul de stabilitate al rușilor și de a submina efortul de război al Moscovei.

Niciunul dintre ceilalți trei candidați de pe buletinul de vot nu reprezintă o provocare credibilă pentru Putin, în vârstă de 71 de ani, care domină peisajul politic al Rusiei, notează Reuters.

Dar susținătorii celui mai proeminent dușman al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a murit într-o colonie din Arctica în februarie, au făcut apel la populația din întreaga Rusie să se prezinte la vot, duminică la prânz, în fiecare dintre cele 11 fusuri orare ale țării, toți la aceeași oră.

Acțiunea "Prânz împotriva lui Putin", susținută de văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, este prezentată ca o modalitate prin care oamenii își pot exprima opoziția fără riscul de a fi arestați, deoarece vor sta la coadă pentru a vota legal. Kremlinul a avertizat oamenii să nu participe la adunări neautorizate.

"Astăzi vrem să ne spunem tuturor - prânzul este chiar începutul", a scris inițiativa "Prânz împotriva lui Putin" pe Telegram duminică dimineață: "Da, unii dintre noi sunt speriați. Da, alegerea nu este ușoară. Dar noi suntem poporul. Și vom face față atât alegerii, cât și responsabilității".

Peste 114 milioane de ruși sunt eligibili pentru a vota, inclusiv în ceea ce Moscova numește "noile sale teritorii" - patru regiuni din Ucraina pe care forțele sale le controlează doar parțial, dar pe care le-a revendicat ca parte a Rusiei.

Comisia Electorală Centrală rusă a declarat că peste 63 de milioane de alegători s-au prezentat deja la urne până sâmbătă seara.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău