Rusia a fost condamnată la CEDO în cazul unor foști ofițeri de poliție

  • 17 Iulie 2018 14:25
Rusia a fost condamnată la CEDO în cazul unor foști ofițeri de poliție

Federația Rusă a fost condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul grupului celor cinci foști ofițeri de poliție: Stefan Mîngîr, Vitalii Vasilev, Igor Dațco, Constantin Condrea și Alexandru Pohilă din dreapta Nistrului. Aceștia au fost reținuți în vara lui 2006, de așa numitele forțe de securitate din regiunea transnistreană, și maltratați în închisoare.

Astfel, în urma unei hotărâri recente, CEDO a obligat Rusia la plata unor desbăgubiri pentru fiecare dintre cele cinci victime de la 15 la 25 mii de euro, în total 90 de mii de euro, după cum au anunțat marți, 17 iulie, cei doi avocați ai grupului, Andrei Bivol și Alexandru Tănase. Violarea drepturilor nu a fost imputată și R. Moldova. 

În virtutea suportului său politic, economic și militar continuu oferit de către Federația Rusă către așa numita republică moldovenească nistreană, fără de care această regiune nu ar putea supraviețui, Federația Rusă se face vinovată de violarea drepturilor celor cinci foști ofițeri, se arată în motivarea Hotărârii CEDO, a menționat în cadrul unei conferințe de presă unul din avocații grupului, Andrei Bivol.

„Curtea a constatat că reclamanților le-a fost încălcat dreptul la libertate și siguranță, dreptul de a nu fi torturat și supus relelor tratamente, și dreptul la un recurs eficient. Procedurile de arest în regiunea transnitreană nu sunt legale. În consecință CEDO a obligat Federația Rusă să acorde compențații reclamanților dlui Mîngâr-20 de mii de euro, dlui Condrea-25 de mii de euro și câte 15 mii de euro pentru ceilalți trei reclamanți.”

Cei cinci foști ofițeri de poliție au fost reținuți de așa numitele forțe de securitate din regiunea tranistreană la 14 iunie 2006, la Tiraspol și Tighina, unde au ajuns în interes de serviciu. Plasați la centrul de detenție preventivă din Tiraspol ei au fost supuși torturii și relelor tratamente.

Reclamanții au fost acuzați de către mass-media de la Tiraspol că ar fi parte a unei grupări create în scopul răpirii unor lideri din regiune incomozi Chișinăului.

În timpul interogărilor cei cinci au fost forțați să declare că în Tiraspol ei au încercat să răpească politicieni din așa numita RMN, se arată într-un articol al Asociației Juriști pentru Drepturile Omului.

Deși drepturile cetățenilor sunt încălcate de mai bine de două decenii în autoproclamata republică nistreană, regiunea a fost vizată doar în 11 hotărâri ale CEDO, potrivit datelor Promo Lex.  Primele decizii ale CEDO s-au pronunțat în cazul deținuților politici din Grupul Ilașcu (2004 și 2011). O a treia hotărâre (2012) a fost adoptată în cazul școlilor cu predare în limba română din regiune, supuse presiunilor de către autoritățile de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău