Rusia a expulzat ilegal mii de ucraineni din Crimeea

  • 01 Iulie 2018 09:28
Rusia a expulzat ilegal mii de ucraineni din Crimeea

Autoritățile ruse au expulzat ilegal din Crimeea cel puțin 2.425 de cetățeni ai Ucrainei. În plus, alti 4.700 de ucraineni deținuti au fost transmutati pe teritoriul Rusiei, în vederea expulzarii lor, cu interdicție de a se întoarce în Crimeea după eliberare, a declarat aparatorul drepturilor omului Roman Martînovski, potrivit Ukrinform.

„În perioada iulie 2014 – mai 2018, în Crimeea au fost pronunțate de instanțe mai mult de 9.500 de decizii în cazuri legate de încălcarea regulilor de imigrare. Primele expulzari au început în iulie 2014. Am identificat până în prezent un numar de 2.425 de persoane expulzate de pe teritoriul Crimeei”, a spus Martînovski.

O altă „metodă de curățare“ a Crimeei prevede deportarea cetățenilor ucraineni de pe teritoriul Crimeei în Rusia, în vederea ispășirii pedepsei.

„După eliberarea lor, aproape toate persoanele sunt declarate indezirabile pe teritoriul Federației Ruse. De asemenea, ele fac obiectul deportării cu interdicție de intrare în Federația Rusă și Crimeea pe o perioada de 5, 10 ani,“ a spus avocatul.

Potrivit acestuia, numărul acestei categorii de cetățeni este de peste 4,7 mii de persoane.

Expulzarea din Crimeea se desfășoară în două moduri: primul – așa-numita „plecare independenta controlată”, atunci când o persoană este obligată să părăsească teritoriul în 5 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii judecătorești. A doua metodă implică plasarea persoanelor într-un centru temporar de detenție pentru cetățenii străini și se numește „expulzarea fortata”.

„În Crimeea nu exista astfel de centre, astfel încât toate persoanele îmotriva cărora este pronuntata măsura expulzării forțate, sunt mutate din Crimeea în Rusia. Am identificat cinci astfel de centre, unde sunt detinuti cetățeni ai Ucrainei, cetățeni străini și apatrizi. Perioada de detentie în astfel de centre  este de până la 1,5 ani ”, a spus activistul pentru drepturile omului.

Sursa: Pagina de Rusia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău