Rusia a emis un mandat de arestare pentru Svetlana Tihanovskaia

  • 08 Octombrie 12:07
Rusia a emis un mandat de arestare pentru Svetlana Tihanovskaia

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele Svetlanei Tihanovskaia, liderul opoziției din Belarus, determinând o reacție negativă din partea mai multor miniștrii de externe europeni, scrie Politico, preluat

Tihanovskaia a fugit din Belarus în Lituania după alegerile naționale care au fost urmate de ample proteste împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko.

Agenția de știri rusă TASS a raportat miercuri că mandatul a fost emis inițial în Belarus, dar se extinde și în Rusia datorită unui acord bilateral între țări. Fosta contracandidată a președintelui Aleksandr Lukașenko este căutată pentru „încălcarea Codului Penal”.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs a declarat pe Twitter că a fost „uimit” să afle despre mandat.

„Nu a comis nicio crimă. Aceasta este o intervenție directă și nejustificată în afacerile interne ale Belarusului și afectează în continuare posibilitatea dialogului politic”, a scris Rinkēvičs pe Twitter .

Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a pus la îndoială și mandatul.

„Svetlana Tsikhanouskaya insistă să păstreze dialogul cu Rusia. În schimb, Rusia emite un mandat pentru arestarea ei. Ciudat, ei chiar nu știu unde se află?”, a scris Linkevicius.

Svetlana Tihanovskaia, 38 de ani, își revendică victoria în alegerile prezidențiale din 9 august în fața lui Aleksandr Lukașenko, a cărui realegere în funcția de șef al statului este foarte contestată și a provocat manifestații fără precedent. De atunci, Tihanovskaia a fost constrânsă să se refugieze în Lituania.

După ce a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron săptămâna trecută, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit marți și cu cancelarul german Angela Merkel. De asemenea, ea a avut întrevederi cu președinții polonez și lituanian.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
5
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:5,7 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău