Rusia a desfășurat bombardiere Su-35S în Kurile; Japonia protestează

  • 06 August 2018 16:48
Rusia a desfășurat bombardiere Su-35S în Kurile; Japonia protestează

Noi tensiuni au apărut între Moscova și Tokyo în legătură cu insulele Kurile, după ce la sfârșitul săptămânii trecute mass-media ruse au informat că Rusia a desfășurat aici bombardiere Su-35S, anunțând în același timp că militarizarea regiunii nu se sfârșește cu aceasta, urmând să fie instalate în scurt timp și sisteme de rachete sau sisteme antiaeriene, informează luni portalul rusesc Gazeta.ru.

Potrivit presei, forțele aeriene ale Rusiei au desfășurat avioane de luptă, provizoriu, pe una din cele patru insule controlate de Rusia din lanțul de insule Kurilele de Sud, revendicate de Japonia ca 'teritoriile sale de nord'.

Sahalin Info a informat vineri că bombardierele au fost desfășurate pe aeroportul Iasnîi din insula Etorofu, conform televiziunii publice nipone NHK.

Ministerul Apărării de la Moscova nu a comentat această informație, dar se pare că acesta este primul pas către o instalare pe scară largă de echipamente militare în zonă, potrivit NHK.

Aeroportul Iasnîi a fost deschis acum patru ani ca unul civil, dar guvernul rus a decis în luna ianuarie a acestui an să permită avioanelor militare să utilizeze facilitatea. În luna martie, avioane de luptă rusești au aterizat aici pentru exerciții.

Desfășurarea de avioane de luptă pe aeroportul Iasnîi este văzută de Tokyo ca parte a încercărilor Rusiei de a-și spori capacitatea militară pe cele patru insule pe care le controlează din lanțul Kurilele de Sud și pe care le consideră 'avanposturi' ale sale în Oceanul Pacific.

Japonia a protestat pe lângă partea rusă după apariția informațiilor privind desfășurarea de bombardiere rusești în una din insulele Kurile, informează luni agenția de presă oficială rusă RIA Novosti.

Senatorul rus Franț Klințevici a criticat reacția Japoniei, calificând-o drept una 'politicianistă'. 'Este timpul ca politicienii din Japonia să se calmeze și să accepte această situație', a apreciat el. 'Rusia nu-și vinde teritoriul. A venit timpul ca Japonia să se ocupe cu procesul de pace și să se gândească la momentul potrivit pentru semnarea unui tratat de pace între țările noastre', a spus senatorul rus, citat de Gazeta.ru.

Dar în realitate problema se acutizează, indică portalul menționat. Luna trecută, Japonia a adoptat amendamente la legea privind Kurilele de Sud, potrivit cărora insulele sunt recunoscute în mod legal ca fiind 'teritoriu care a aparținut dintotdeauna Japoniei'.

Ministerul de Externe rus a declarat că amendamentele împiedică avansarea negocierilor cu privire la activitățile economice comune în aceste insule ocupate de URSS după cel de-al Doilea Război Mondial. MAE de la Moscova a adăugat că Rusia consideră aceasta drept o încercare 'de a impune variante inacceptabile pentru soluționarea problemei legate de încheierea unui tratat de pace' între cele două state.

Situația creată de amplasarea unor bombardiere Su-35S în Kurilele de Sud este deja al doilea scandal în regiune în ultima lună legat de aviația rusă.

La 13 iulie, Ministerul Apărării rus a declarat că avioane de luptă ale Japoniei și Coreei de Sud au însoțit două avioane strategice ruse Tu-95MSS, purtătoare de rachete, care efectuau un zbor de rutină deasupra mărilor Japoniei și Galbenă. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4
Nori împrăștiați
Umiditate:70 %
Vint:6,17 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
9

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău