Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea „Țar bomba”, cea mai puternică armă termonucleară construită vreodată

  • 23 August 2020 19:30
Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea „Țar bomba”, cea mai puternică armă termonucleară construită vreodată

Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea „Țar bomba”, cea mai puternică armă termonucleară construită vreodată, înregistrarea video fiind publicată pe canalul de Youtube al companiei nucleare de stat ruse Rosatom cu ocazia celebrării a 75 de ani de la demararea programului nuclear rusesc, relatează Cyberhero, citat de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, filmul, editat în stilul propagandei sovietice, arată toate etapele până la detonarea armei: transportarea sa pe cale ferată până la baza aeriană Olenia din Peninsula Kola, decolarea și zborul avionului Tupolev Tu-95 deasupra Mării Barenț până la locația detonării în apropierea Strâmtorii Matocikin din Novaia Zemlea și încheindu-se cu eliberarea bombei care a fost atașată de o parașută pentru a încetini căderea acesteia pentru a permite echipajului Tu-95 să ajungă la o distanță sigură de locul detonării.

Înregistrări video filmate din mai multe direcții și de la distanțe diferite arată detonarea apocaliptică și norul pe care l-a produs.

Bomba, cu denumirea oficială RDS-220 și poreclită ulterior Bomba țarului, a fost cea mai mare armă nucleară construită vreodată având o putere echivalentă cu 50 de megatone de TNT, aproximativ cât 3.800 de bombe cu puterea celei detonate de Statele Unite deasupra orașului japonez Hiroshima.

Arma a fost detonată la 30 octombrie 1961 în Novaia Zemlea, producerea acesteia fiind ordonată de premierul sovietic Nikita Hrușciov într-o perioadă în care escaladaseră tensiunile dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Hrușciov a dorit inițial producerea unei bombe cu o putere echivalentă cu 100 de megatone de TNT dar aceasta a fost redusă ulterior pentru a limita contaminarea radioactivă.
Documentarul arată cum bombardierul Tu-95 a fost acoperit cu o vopsea albă reflectorizantă specială pentru a-l proteja de căldura cauzată de radiața termică produsă de explozie. Bombardierul a fost dotat cu echipamente de măsurare și însoțit de un al doilea avion care a filmat explozia.

 

Pentru a încetini căderea bombei aceasta a fost eliberată cu o parașută uriașă care cântărea aproape o tonă, arma fiind detonată la 4.000 de metri deasupra solului.

Înregistrarea video arată cum lumina exploziei a durat mai mult decât oricare alta înregistrată vreodată, putând fi zărită de la 1.000 de kilometri distanță, fiind văzută din Finlanda.

Ciuperca atomică s-a ridicat la 64 kilometri înălțime (de peste șapte ori înălțimea muntelui Everest) și a avut un diametru de 90 de km, provocând distrugerea tuturor clădirilor din orașul militar Severny aflat la 55 de kilometri de epicentrul exploziei.

În pofida faptului că a fost detonată la o înălțime de 4.000 de metri, unda seismică provocată de bombă a fost echivalentă cu cea produsă de un cutremur de 5 grade pe scara Richter, undele de șoc atmosferice făcând înconjurul planetei de 3 ori.

Oamenii care s-ar fi aflat la mai puțin de 100 km distanță de locul exploziei ar fi suferit arsuri de gradul 3 iar căldura provocată de detonare s-a simțit până la 270 km.

În 1963 Statele Unite și Uniunea Sovietică au semnat un acord de interzicere a testelor nucleare în atmosferă, spațiu și pe mare, toate detonările realizate ulterior fiind subterane.


Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău