Rusia a decis că poate ignora deciziile CEDO

  • 14 Iulie 2015 15:45
Rusia a decis că poate ignora deciziile CEDO

Curtea Constituțională de la Moscova a decis că Federația Rusă poate ignora deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul în care aceastea contravin normelor constituției ruse.

"Rusia, cu titlu de excepție, se poate eschiva de la executarea obligațiilor impuse, în cazul în care o astfel de derogare este singurul mod posibil de a evita încălcarea principiilor constituționale de bază", - se spune în verdictul Curții Constituționale de la Moscova.

La mijlocul lunii iunie, peste 90 de deputați din Duma de Stat au solicitat Curții Constituționale o explicație a modului în care ar trebui aplicate în Rusia deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului.

La sfârșitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski - un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare -, fiind lichidată de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

Amintim că Federația Rusă a fost condamnată și în mai multe dosare privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și nu și-a respectat obligațiunile în niciunul dintre acestea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău