Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina, în ultimele 24 de ore (Pentagon)

  • 28 Ianuarie 2022 10:23
Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina, în ultimele 24 de ore (Pentagon)

Rusia a continuat să concentreze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina "în cursul ultimelor 24 de ore", a declarat joi seara un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de DPA, potrivit Agerpres.

"În ceea ce privește concentrarea de trupe ruse, continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forțe de luptă credibile desfășurate de către ruși, din nou, în partea de vest a țării lor și în Belarus", a explicat Kirby într-o conferință de presă la Washington.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA a anunțat de asemenea că un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, spunând că acesta ar trebui să sosească "într-o perioadă destul de scurtă" de timp.

"Nu detaliem de regulă conținutul acestor livrări. Cred că puteți înțelege de ce ne dorim să fim prudenți în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilități oferite Ucrainei", a remarcat el.

Ejednevnaia Gazeta - publicație rusă independentă, al cărei redactor-șef adjunct este expertul militar Aleksandr Golț - subliniază într-un editorial publicat joi că "Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război", indicând că, pe lângă forțele dislocate la granița ruso-ucraineană, se poate observa o "concentrare fără precedent de trupe" ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forțe de aviație, sisteme de apărare antiaeriană S-400 și formațiuni militare combinate. Pe lângă parașutiști, au fost trimise și forțe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieșire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

"Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operațiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia" (1999-2009), menționează el, apreciind că transferul 'beretelor negre' din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupețește niciun efort pentru a-și spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific și Marea Baltică, inclusiv două crucișătoare, mai multe fregate, șase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 și 5.000 de parașutiști. Manevrele vor fi coordonate cu exercițiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, președintele american Joe Biden a apreciat că există o "posibilitate clară" ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică joi seara, transmite EFE.

"Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie", a scris pe contul său de Twitter o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, Emily Horne.

Ea a dezmințit totodată o informație difuzată de canalul de televiziune CNN, care a citat o sursa oficială ucraineană conform căreia Biden i-ar fi spus lui Zelenski că era practic evident că Rusia va invada Ucraina odată ce pământul va fi înghețat și că Kievul ar putea să cadă "pradă".

Horne a respins aceasta relatare ca fiind "complet falsă", subliniind că Biden și-a comunicat doar impresia despre ceva ce este posibil, dar nu sigur: că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău