Rusia a concentrat pe neașteptate nave de război înarmate cu rachete Kalibr în Marea Nordului

  • 04 Mai 2023 11:44
Rusia a concentrat pe neașteptate nave de război înarmate cu rachete Kalibr în Marea Nordului

O concentrație de cel puțin 5 nave de război rusești echipate cu rachete Kalibr a fost formată în Marea Nordului, relatează analistul naval H.I. Sutton pe site-ul său, citând informații din surse deschise (OSINT), scrie hotnews.ro.

Navele de război sunt însoțite de două vase auxiliare, Sutton notând că „dacă invazia din Ucraina ne-a învățat ceva, este că auxiliarele merită cel puțin la fel de mult urmărite precum navele mari”.

În mod neobișnuit, gruparea navală include o fregată din Flota Mării Negre, aceasta neputând să se întoarcă la baza sa navală din Sevastopol, Crimeea, după ce Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele de război ca urmare a declanșării invaziei ruse în Ucraina.

Cele 7 nave rusești identificate în Marea Nordului sunt:

  • fregata „Amiral Grigorovici”, Flota Mării Negre;
  • „Sbrazitelnyy”, o corvetă din clasa Steregushchiy, Flota Baltică;
  • „Stoikiy”, corvetă din clasa Steregushchiy, Flota Baltică;
  • „Sovetsk”, corvetă din clasa Karakurt, Flota Baltică;
  • „Odintsovo”, corvetă din clasa Karakurt, Flota Baltică;
  • „Yakov Grebelsky”, remorcher din clasa Goryn, Flota Baltică;
  • „Kama”, petrolier din clasa Kaliningrad, Flota Nordului.

Primele 5 nave, cele de război, sunt echipate toate cu rachete de croazieră Kalibr, care pot ataca atât ținte navale, cât și terestre.

H.I. Sutton notează că, deși această concentrare subită de forțe poate avea mai multe explicații, cea mai probabilă dintre ele este un exercițiu maritim neanunțat, care cu siguranță va atrage atenția NATO.

Îngrijorări legate de activitățile Marinei ruse în Marea Nordului

Această concentrare de forțe a Moscovei survine după ce secretarul general adjunct al NATO pentru informații militare, David Cattler, a avertizat miercuri că Rusia ar putea sabota cablurile subacvatice pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru sprijinirea Ucrainei.

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice în efortul de a perturba viața occidentală, pentru a obține avantaje împotriva acelor națiuni care asigură securitatea Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor.

„Rușii sunt mai activi în acest domeniu decât i-am văzut noi în ultimii ani”, a spus el, adăugând că patrulează mai mult în Atlantic decât în ​​ultimii ani și și-au intensificat, de asemenea, activitățile în Marea Nordului și Marea Baltică.

Tot miercuri, societățile de radiodifuziune din țările nordice au publicat un nou episod al investigației comune pe care o desfășoară Marina rusă în Marea Nordului și Marea Baltică, arătând că mai multe „nave-fantomă” ale Moscovei s-au aflat în apropierea locurilor în care au avut loc exploziile de la gazoductele Nord Stream în luna septembrie a anului trecut, ele efectuând manevre neobișnuite aici cu doar câteva zile înainte de actul de sabotaj.

Acest nou reportaj a fost publicat după ce săptămâna trecută armata daneză a confirmat că a făcut 26 de fotografii ale unei alte nave rusești specializate în operațiuni subacvatice, SS-750, aceasta aflându-se pe 22 septembrie în apropierea locului unde au avut loc exploziile de la Nord Stream 4 zile mai târziu.

Olanda a acuzat încă din luna februarie în mod explicit Rusia că a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului.

Moscova a respins toate aceste informații, cerând în schimb din nou săptămâna aceasta „accelerarea” investigațiilor privind exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2 ce trec pe sub Marea Baltică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău